Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 6 oktober 2019

Nya Idealtröskor på demoturné

Skultuna

Agcos nykonstruerade Idealtröska har demokörts i Sverige under skörden. En av de åtta maskinerna gick på Hägervallens Lantbruk i västmanländska Skultuna.

 Agco Fendt Ideal 8T är en stor maskin.
Bild 1/3 Agco Fendt Ideal 8T är en stor maskin. FOTO: Per Emgardsson
 Så här ser triangeln som manövrerar Ideal Harvests prioriteringar ut på en Ipad.
Bild 2/3 Så här ser triangeln som manövrerar Ideal Harvests prioriteringar ut på en Ipad. FOTO: Fendt
 Joakim Hovberg, Lantmännen maskin i Enköping.
Bild 3/3 Joakim Hovberg, Lantmännen maskin i Enköping. FOTO: Per Emgardsson

På ett fält på Hägervallens gård utanför Skultuna står en av Agcos nya Idealtröskor. Den är en av tre tröskor som rullar på demoturne i höst. Utöver det fanns i början av hösten runt fyra kundsålda maskiner, berättar Joakim Hovberg på Lantmännen maskin i Enköping då han står under en uppfälld lucka på tröskan medan tömningsröret sakta rör sig fram och tillbaka.

– Vi gör en 250-timmarsservice och har bytt motorolja och luftfilter samt kontrollerat remmar och rotorer. Vi gjorde också en programuppdatering, och nu håller tröskan på att kalibrera alla funktioner och kontrollerar att allt fungerar som det ska.

Bandställ fram

Tröskan, en Fendt 8T, är utrustad med triangelformade bandställ på framaxeln. De Idealtröskor som demokörs har programvara som gör att de i princip kan arbeta automatiskt. Systemet, Ideal harvest, hämtar information om tröskgodsmängden på väg in i maskinen och om inställningarna hos trösk- och rensverk.

Håller koll

Via ett stort antal akustiska givare i trösk- och rensverk håller systemet koll på belastningen i frånskiljning och på sållen samt på spillnivån. En kamera granskar mängden kärnskador och orenheter i spannmålstanken. Av alla data pusslar Ideal harvest samman den för tillfället bästa inställningen av tröskverket. Skördedata överförs till gårdens system via wifi, USB eller lagras i Agcos molntjänst.

Vad klarar tröskan kapacitetsmässigt?

– I ett 10,5-tons vete pendlade farten mellan 4,5 och 4,8 km/tim med 35-fotsbordet och med 6,5-tonskorn gjorde tröskan 6 km/tim, säger Joakim Hovberg.

En Ipad reglerar tröskan

Den som väljer att manövrera Agcos tröskverksprogram Ideal Harvest via en Ipad kan anpassa tröskverksprogrammets prioriteringar till tre olika strategier. En prioriterar lite spill, en annan få kärnskador och den tredje välrensad spannmål i tanken. Med punkten i triangeln på Ipaden talar föraren om vad som programmet ska prioritera.

LÄS MER: Nu rullar Claas nya generation tröskverk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen