Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 17 september 2017

Osäker låsring på äldre Valtra

Inte många traktorkonstruktörer kunde förutse utvecklingen av burna sidomonterade redskap. Och den snedbelastning av trepunktslyften som det kan innebära.

 Roland Johansson, ägare till en Valtra 6200 där lyftlänken nästan lossnade på grund av att en låsring föll av.
Roland Johansson, ägare till en Valtra 6200 där lyftlänken nästan lossnade på grund av att en låsring föll av. FOTO: Robert Gralvik

Roland Johansson och hans son Robert Gradvik driver lantbruk med tillhörande entrepenadverksamhet i Holmsjö i sydöstra Blekinge. De äger en Valtra 6200 som är tillverkad 1997.

– Det var när vi kom hem med traktorn efter ett uppdrag med vår kedjeröjare som vi upptäckte att den låsring som låser traktorns högra lyftlänk mot lyftarmen hade lossnat, säger Roland Johansson. Jag vågar inte tänka på vad som hade hänt om lyftlänken hade släppt när vi åkte på vägen.

Risk att den trycks av

Det finns ett stort antal Valtra-traktorer där endast en enkel låsring håller kvar lyftlänken mot traktorns lyftarm. Vid den snedbelastning som ett sidomonterat redskap innebär, finns det risk att låsringen helt enkelt trycks av, genom de sidokrafter som påverkar lyftlänken.

FAKTA: Låsanordning

Berörda traktorer är Valtras 6000-serie fram till cirka 1997.

Stor snedbelastning i trepunktslyften ökar risken att låsringen faller av.

Den berörda pinnen ersätts idag automatiskt till det nya utförandet.

Kostnaden för den nya pinnen är cirka 800 kronor plus moms per sida.

– Vi tog kontakt med Lantmännen i Karlskrona och då visade det sig att låsringen på senare årsmodeller är ersatt med ett fjäderstift. Det var inte svårt att ta beslutet att byta till utförandet med fjäderstift, med tanke på vilka konsekvenser en olycka kan få, säger Roland Johansson.

– Jag kan inte minnas att jag råkat ur för en traktor där lyftlänken lossnat på grund av att låsringen släppt, säger Berne Olsson, fältservicetekniker på Lantmännen Maskin, med mångårig erfarenhet av Valtra. Däremot tror jag att den gamla pinnen ersätts automatiskt av det nya utförandet då man beställer en ny pinne.

 OSÄKERT. Valtra 6200, låsning av lyftlänk med låsring.
OSÄKERT. Valtra 6200, låsning av lyftlänk med låsring. FOTO: Anders Nilsson

Byt till stift för att vara säker

Det handlar alltså om ett stort antal traktorer som har den aktuella låsningen av lyftlänk. Hur stor risken är att låsringen släpper är det svårt att uttala sig om. Men om traktorn används för redskap med stor snedbelastning, så ökar påkänningarna. Risken ökar också om låsringen varit demonterad. Syns minsta deformation bör den ersättas med en ny.

Ska man känna sig riktigt säker, bör man följa Roland Johanssons exempel, och byta till det nya utförandet med rörstift.

 SÄKERT. Valtra 6200 med det nyare utförandet av låsning med rörstift. Finns på traktorer efter cirka 1997.
SÄKERT. Valtra 6200 med det nyare utförandet av låsning med rörstift. Finns på traktorer efter cirka 1997. FOTO: Anders Nilsson

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen