Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 4 juli 2019

Plaststrumpa och båghallar – här är tekniken från Borgeby Fältdagar

BORGEBY.

Borgeby bjöd på spännande tekniknyheter – och gamla godingar. Här är en del av axplocket.

 Teknikpresentationer är en del av Borgeby fältdagar.
Teknikpresentationer är en del av Borgeby fältdagar. FOTO: Per Emgardsson

Gummibandsskärbord kan utnyttja tröskkapaciteten effektivare

 Gummiduksbord sidotransport John Deere.
Gummiduksbord sidotransport John Deere. FOTO: Per Emgardsson

Gummibandsskärbord på tvären och längden är på modet. Tvärgående band underlättar transporten av korta och måttligt täta grödor till inmatningsskruven. Men bulkiga grödor som höstraps kan ge problem vid inmatningselevatorn.

 Gummiduksbord power flow John Deere.
Gummiduksbord power flow John Deere. FOTO: Per Emgardsson

Band som roterar längs med tröskans körriktning har funnits 30 år. De ger inmatningsrullen bättre grepp om grödan då den ska dras mot mitten av skärbordet.

Systemredskap med rätt att gå på Systemet

 Väderstad Carrier fyller 20 år.
Väderstad Carrier fyller 20 år. FOTO: Per Emgardsson

Det kompakta tallriksredskapet Väderstad Carrier blir i år 20 och Systemmoget. Jubileet firades i all stillhet på Borgeby. När redskapet kom i slutet av 1990-talet var det svaret på önskan om ett smidigare tallriksredskap bättre anpassat till systemet med snabb, ytlig och effektiv jordbearbetning följd av sådd med universalsåmaskiner som Rapid.

Krymplaststrumpa krypströmsskydd

 Skydd galvanisk korrosion BSagro.
Skydd galvanisk korrosion BSagro. FOTO: Per Emgardsson

Plaststrumpan av krymplast från BS Agro är ett billigt sätt att skydda galvad stallinredning från att rosta av. Krympplasten bryter strömmen i det batteri som stålinredningen och betongarmeringen bildar och där inredningen är offeranoden.

Bekämpa renkavle med välten

 Dalbo vält.
Dalbo vält. FOTO: Per Emgardsson

Vältning kan i framtiden bli viktigare än hittills i höstbruket. Välten krossar kokor så att gömda frön gror snabbare. Såbäddens släta vältyta ger också herbicidernas jordverkan bättre chans att verka på renkavlens späda groddplantor. Den här Dalbovältens arbetsbredd, 12,3 meter, visar att redskapet är anpassat för gps-kontrollerad fälttrafik med 12 meters arbetsbredd

Uppskattad 60-åring

 BM Volvo 350 - uppskattad 60-åring.
BM Volvo 350 - uppskattad 60-åring. FOTO: Per Emgardsson

Självinställande, självkörande och mot satelliter, internet och molntjänster uppkopplade skördetröskor, finns det något häftigare? Ja, tyckte många på Borgeby. Inget går upp mot en BM Volvo 350, en teknik man både begriper och kan laga. Och hur många uppkopplade tröskor kommer att fira sin 60-dag?

Kyla konserverar spannmål

 Granfrigor kylaggregat.
Granfrigor kylaggregat. FOTO: Per Emgardsson

Många av Borgebys onsdagsbesökare önskade fler kylanläggningar i lantbruket. Kyla konserverar spannmål och kan också avlasta underdimensionerade torkar eftersom ett kylt buffertlager sänker kapacitetskraven på spannmålstorken. Grainfrigors kylaggregat GC180 har kapacitet att kyla ett par hundra ton per dygn.

Fransk båghall

 Närlant båghall.
Närlant båghall. FOTO: Per Emgardsson

Borgebys spejsigaste lagerhall var Närlants tiometersbåghall från franska växthustillverkaren Richel. Under bågen går det att stapla 24 stycken 1,2-metersbalar. Båghallen fungerar också som skydd för maskiner eller som vindskydd för djur på bete.

Mindre direktsåddsrisk med sned bill

 Sly Såbill.
Sly Såbill. FOTO: Per Emgardsson

Franska Sly visade en ny typ av direktsåddsskivbill. Skivbillen både lutar och är lite snedställd mot körriktningen. På det sättet anser Sly man löst en rad av direktsåddens problem, Dit hör för sniglar oslutna såfåror och halm intill fröet. Direktsådd innebär här att nästa gröda sås direkt i föregående grödas stubb, utan jordbearbetning. Det spar diesel och tid, men ökar odlingsrisken eftersom fel blir svåra att rätta till. Ungefär som att skippa både hängslen och livrem och bara lita på byxknappen. Den nya billen anser Sly ge direktsådden ett snöre i byxlinningen.

Tippgrop på det torra

 Tippgrop JL Agriparts.
Tippgrop JL Agriparts. FOTO: Per Emgardsson

Med tippgropen på markytan slipper man dräneringsproblemen kring gropen. JL Agriparts tippgrop ställs upp där man behöver lyfta spannmålen till tork eller till utlastningslager. Bergkross fylld mot en betongvägg bildar en enkel ramp och skyddar gropen.

Sensorspäckad skördetröska

 Agco Idea tröska från Fendt.
Agco Idea tröska från Fendt. FOTO: Per Emgardsson

Den nya Idea-tröskan från Agco visades på Borgeby i både svartröd och här i svartgrön kostym. Maskinen är späckad med sensorer som hjälper tröskdatorn optimera verket. I Sverige säljs tröskan med både MF:s och Fendts namn.

Robotti gillar trista jobb

 Agro Intelli.
Agro Intelli. FOTO: Per Emgardsson

Fältroboten Robotti från danska FMR Maskiner har trepunktsfäste, kraftuttag och hydraulik som på en vanlig traktor. Programmera den och den utför förmodat själsdödande rutinarbeten. Roboten scannar av omgivningen och sensorer varnar för hinder och stoppar den automatiskt. Specialprogram som CoverCam och WeedMaps håller koll på klövermängden i vall och ogräsförekomsten ii andra grödor.

Avslöjar traktortjuvar

 Dataväxt Logmaster.
Dataväxt Logmaster. FOTO: Per Emgardsson

Logmaster från Dataväxt vidareutbildas nu till väktare och ska från hösten förhoppningsvis godkännas av Stöldskyddsföreningen som spårsändare. Den larmar då om fordonet passerar geostängslet kring Logmasters hemområde. Logmasters uppgift är att tappa traktorns datanät på nyttig information och stoppa in den i till exempel ett växtodlingsprogram eller ett faktureringsprogram.

LÄS MER: Vattenfokus på förhandsvisningen av Gropen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen