Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 29 juli 2017

Plöjningsfritt gav högre skörd

Charlottenlunds gods, Ystad

När Per Landén ville stärka jordbrukets ekonomi på Charlottenlunds gods valde han bort plogen. Han hoppades kunna ta högre skörd på hårda backtoppar. 16 år senare konstaterar han att förhoppningarna slog in. Skördarna steg och kostnaderna minskade.

 Här bearbetar ett kompakt tallriksredskap en av lerknölarna till växtföljdens viktiga vårgrödor sockerbetor och korn.
Bild 1/3 Här bearbetar ett kompakt tallriksredskap en av lerknölarna till växtföljdens viktiga vårgrödor sockerbetor och korn. FOTO: Max Landén
 Per Landén har två jordbearbetningsredskap, en Väderstad Cultus och denna 8,25-meters Väderstad Carrier
Bild 2/3 Per Landén har två jordbearbetningsredskap, en Väderstad Cultus och denna 8,25-meters Väderstad Carrier FOTO: Per Emgardsson
 Max och Per Landén tillämpar reducerad bearbetning i jordbruksdriften på Charlottenlunds gods
Bild 3/3 Max och Per Landén tillämpar reducerad bearbetning i jordbruksdriften på Charlottenlunds gods FOTO: Per Emgardsson

Bland böljande backar och enstaka dungar tio mil från såväl tyska Sassnitz som danska Roskilde ligger Charlottenlunds gods. Östersjöstranden finns en kilometer bort över fälten mot söder. Sedan ett år arrenderar Per Landén tillsammans med sonen Max godsets jordbruk, men Per har drivit verksamheten mycket längre än så. Sedan 16 år odlar han Charlottenlund plöjningsfritt. Impulsen kom sedan Sverige på 1990-talet försökt avveckla det mesta av jordbruket.

– Vi skulle få 90 öre för spannmålen, så jag måste göra något åt ekonomin. Många klagade, var det inte LRFs fel, så var det EUs. Jag valde att lägga min energi på det jag själv kunde påverka.

Mindre bearbetning

Hans problem var de vackra, men mullfattiga och skorpkänsliga kullarna. Trots intensiv bearbetning gav de låg skörd.

– Vi var kanske inte duktiga på att plöja, eller plöjde i fel tid. Trots många harvningar blev backarna skalliga.

När Per gick en högre kurs i jordbearbetning på SLU, talade föreläsaren om jordstrukturens betydelse för skörden. Kursen och senare studiebesök gav Per nya tankar – på liknande jordar i Tyskland och Danmark hade mindre bearbetning gett bättre resultat.

Öka intäkter

Därför valde Per att förenkla jordbearbetningen.

– Mitt mål för förändringen var inte att sänka kostnaderna, utan att med jämnare gröda över hela fältet öka företagets intäkter.

Han skaffade en lämplig såmaskin och en kultivator. I dag använder och han och Max tre redskap, en pinnkultivator, ett kompakt tallriksredskap och en universalsåmaskin.

– Jag är pragmatisk. Blir det bra efter en körning sår vi, annars gör vi en körning till. Kör vi alla tre redskapen kostar etableringen 820 kr/hektar Tallriksredskapet kostar 200 kr, till raps betalar alltså 80 kilos merskörd en extra körning. Till vårkorn och sockerbetor används enbart tallrikskultivatorn.

Per undviker att tala om bearbetningsdjup i centimeter, resultatet ska bli bra och halmen inblandad. Ofta är 6-7 cm tillräckligt.

Vad har hänt under 16 år?

– Skördarna på lerbackarna är högre, erosionen mindre och etableringen billigare. Men varken gräsogräs, svampsjukdomar, skadegörare eller sniglar har ökat. Glyfosat? Ja vi använder 0,75 l/ha och år, främst till vete efter vete samt efter raps.

Fanns det ett psykologiskt motstånd mot att sluta plöja?

– Herregud ja, Jag fick höra allt, från att gården skulle gå omkull till hur man kunde ha halm i betorna.

Vad ska man göra för att lyckas?

– Var lyhörd, följ med i forskning och rådgivning, besök andra lantbrukare, gräv i dina fält och se efter. Förmå sedan att ställa om ditt tänkande efter det du ser.

Viktiga inspirationskällor för Per är Christer Nilsson, tidigare forskare på SLU Alnarp, Bente Andersen på Föreningen Reducerad Jordbearbejdning i Danmark, FRDK, samt duktiga lantbrukare i Sverige, Tyskland och Danmark.

– Allra viktigaste är en bra växtföljd med vårsådda grödor, samt rätt hantering av halmen, och glöm inte att vässa hackknivarna.

Göra det man är bra på

– Bente Andersen på FRDK betonar hur oerhört viktigt timingen är. Själv tycker jag perioderna med lämpligt väder blivit kortare. Därför har vi valt maskiner med hög kapacitet.

Det är ett par saker Per Landén vill framhålla.

– Det vi gör är inte speciellt. I Mälardalen och utomlands har man odlat plöjningsfritt i 40 år. Det allra viktigaste i ett företag är att göra det man är bra på. Är man bra på att plöja och tar höga skördar – då ska man plöja.

Charlottenlunds Gods

Brukare: Per Landén tillsammans och sonen Max samt en säsongsanställd.

Areal: 540 hektar intill Skånes sydkust, 23 meters höjdskillnad inom ett fält.

Växtföljd: Raps, sockerbetor, korn, höstvete, höstvete.

Maskiner

Tröska: New Holland CR 9080

Fältvagn Richard Western 16 ton

Pinnkultivator Väderstad Cultus 5 meter,

Tallriksredskap Väderstad Carrier 8,25 meter,

Såmaskin Väderstad Spirit 8 meter

Spruta, konstgödselspridare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen