Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 24 november 2018

Rapsoljan kan bli slutet för siloplasten

EuroTier, Hannover

Ett rapsolje- och naturkautschukbaserat material kan bli plansiloplastens död. Det hoppas Edgar Remmele, doktor vid Teknik- och stödcentrat för förnybara råvaror. Materialet bryts ned i biogasreaktorer, ny undersöks om det också kan godkännas som foder till mjölkkor.

 Edgar Remmele visar hur en silotäckningsspruta skulle kunna försegla en plansilo med den nya rapslatextäckningen.
Edgar Remmele visar hur en silotäckningsspruta skulle kunna försegla en plansilo med den nya rapslatextäckningen. FOTO: Per Emgardsson

En av EuroTiers viktigaste nyheter var ett biobaserat silotäckningsmaterial. Att täcka plansilor är både tids- och arbetskrävande, och med höga silofack inte riskfritt. Det går också åt mycket fossilbaserad plast.

Nedbrytbart material

Därför har Kompetenscentrat för förnybara råvaror, TFZ, i bayerska Straubing utvecklat ett biobaserat och biologiskt nedbrytbart tvåkomponentmaterial för silotäckning. Sedan vätskorna blandats och sprutats över grönmassan härdar komponenterna till ett elastiskt, syretätt och hållbart skikt med egenskaper jämförbara med siloplastens.

Kanske även foder

Huvudbeståndsdelar är rapsolja, vatten och naturkautschuk, och materialet bryts ned i biogasanläggningar. Nu pågår försök som ska visa om materialet bryts ned i kons våm och alltså kan godkännas som foder. I så fall skulle täckmaterialet inte bara kunna täcka biogasgrönmassa utan också ensilage till mjölkkor.

Ännu dyrare

Rapsoljan angriper bitumenbaserade betongskyddsmedel, men inte epoxybaserade skydd. Edgar Remmele bedömer att totalkostnaden inklusive arbete och maskiner för täckning med rapslatex för närvarande blir tre-fyra gånger dyrare än med siloplast.

Läs mer från Euro Tier 2018: Här är årets toppinnovationer för lantbrukareSelekterade ägg ska dämpa konsumentkritikRobotar ersätter vändorna mellan stall och silo

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen