Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 8 september 2018

Rensverket gör ogräset chanslöst

Huddunge

På många håll gav torrsommaren svinmållan frispel. Men på Björnarbo i Huddunge hade man beredskap. Mellan elevatorgropen och torksilon finns ett rensverk som effektivt tog bort både mållfrö och avrens.

 På Björnarbo står rensverket mellan tippgropen och torksilon, avrenset hamnar i utrymmet utan dörr mellan logporten och silon
Bild 1/4 På Björnarbo står rensverket mellan tippgropen och torksilon, avrenset hamnar i utrymmet utan dörr mellan logporten och silon FOTO: Per Emgardsson
 Ur 46 kubikmeter spannmål rensades 40 kubikmeter fodersäd fram ...
Bild 2/4 Ur 46 kubikmeter spannmål rensades 40 kubikmeter fodersäd fram ... FOTO: Per Emgardsson
 ... och 6 kubikmeter mållfrö.
Bild 3/4 ... och 6 kubikmeter mållfrö. FOTO: Per Emgardsson
 Göran Ekman, Björnarbo Inomgårds, Huddunge
Bild 4/4 Göran Ekman, Björnarbo Inomgårds, Huddunge FOTO: Per Emgardsson

I år är Göran och Gun Ekman på Björnarbo, Huddunge i Norduppland, extra nöjda med sitt rensverk. Rensverket står i logen och kan vid behov kopplas in i spannmålsflödet från elevatorgropen till silotorken. Maskinen skiljer effektivt bort ogräsfrö från spannmålen.

Ogräsår

Björnarbo producerar Kravutegrisar och har därför egen foderberedning. Som hos många andra lantbrukare gav årets torkskadade grödor ogräset ovanligt fritt spelrum.

– Det här är inte jordens bästa spannmålsår, precis, säger Göran Ekman.

Beredd på mer ogräs

Men eftersom Björnarbo drivs ekologiskt har han tagit höjd för att det ibland kan vara lite mer ogräs i grödorna än på konventionella gårdar. Bland annat har han valt en skördetröska där det är lätt att dra ut både framföringsplan och skakarlådebottnar för att göra ren dem.

Fakta: Björnarbo Inomgårds

Brukar: Cirka 210 hektar åker, varav cirka 140 hektar foderspannmål, korn, vete och råg.

Producerar: Kravutegrisar 800 till 1000 slaktsvin. Inför 2019 anpassas produktionen till fodertillgången.

Verksamma: Företaget sysselsätter fyra personer

Skördetröska: Sampo Comia C8

Silotork: 400 ton

Rensar ut ogräs

Foderspannmålen torkas och lagras i en silotork med omrörning. I den är fallhöjden stor, så trots omrörare tycker Göran att det är onödigt att ogräsfrö separerar och hamnar i fuktiga fickor. Bland annat för att motverka det skaffade Göran för några år sen ett begagnat rensverk.

– Jag hörde talas om rensverket på Elmia för några år sen och blev såld på idén. Efter ett tag hittade jag den här maskinen på Blocket. Säljaren hade haft den för att rensa fram maltkorn ur sämre partier. Med rensverket rensar vi bort ogräsfrö ur korn eller vårvete innan vi lägger in det i silotorken.

Sorterade ut raps

Men rensmaskinen löser även mer udda uppgifter.

– I en grannes tork stod fel spjäll öppet, så ett parti raps hamnade i en utlastningsficka fylld med vete. Han körde hit blandningen och vi ställde en tomkärra där avrenset kommer ut. När vi körde blandningen genom rensverket kom rapsen ut med avrenset medan vetet kom den rätta vägen.

12 procent ogräs

För att visa vad rensverket presterar har Göran tippat ett lass blandsäd med korn, vete och ovanligt mycket målla i tippgropen. När han kör rensverket hamnar spannmålsblandningen, nu nästan fri från mållfrö, en vagn under rensverket. I avrensfickan på andra sidan logbyggnaden rinner en strid ström mållfrö ur röret från rensmaskinen.

– Ur ett parti skiljde jag ut 40 kubikmeter vete och 5-6 kubik sopor, mest mållfrö, säger Göran. Det var alltså 12-13 procent ogräsfrö i den blandningen.

Flera såll följde med

– Målla är svårt att rensa bort med enbart luft, till exempel i tröskans sållapparat. Det är stor risk att spannmålen följer med, säger Göran. Men rensverket tar mållan.

Med den begagnade rensen följde flera såll, vart och ett kostar i storleksordningen 15 000 kronor. I torr spannmål anger Kongskilde kapaciteten till upp till 40 ton/tim.

– Fast då har man nog solen i ryggen och nedförsbacke, säger Göran. Men kapaciteten har hittills matchat vår tröska med vår arrondering.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen