Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 11 januari 2018

Robotar gör allt i framtidens lantbruk

VIDEO. Robotar som sår, gödslar och skördar, som använder minimalt med växtskydd, som vallar djur och som effektivt kan arbeta dygnet runt. På flera håll i världen arbetar man just nu med att ta fram autonoma maskiner för framtidens lantbruk. Här är några videos som visar vad som väntar.

På Norska motsvarigheten till SLU, NMBU, arbetar man bland annat med roboten Thorvald som tillverkas av företaget Saga. Thorvald kan göra mycket av det lantbrukaren och traktorn gör i dag – fast effektivare.

Norska företaget Adigo AS utvecklar samtidigt växtskyddsroboten Asterix som visades på Borgeby i somras. Med en skanner som mäter ogräsmängden på varje fläck kan den hjälpa till att halvera mängden växtskyddsmedel. En annan av Adigos robotar, Field Flux Robot, kan bland annat mäta kvävemängden i fält.

På Sydneys universitet arbetar man samtidigt med att ta fram autonoma robotar som kan göra allt ifrån att skörda frukt till att valla kor.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen