Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 14 november 2019

Sachen testar autonoma traktorer och 5G

Hannover, Tyskland

Minns du de autonoma framtidstraktorerna som Land Lantbruk skrev om 2014? Knappast, men på det så kallade Experimentalfältet i Sachen ska både de och 5G testas i verkligheten.

 John Deere visade en autonom traktor kopplad till en kultivator från Eidam. Den drivenheten var kabelansluten, och krävde support av en kabelhanterare (som Land Lantbruk tidigare skrivit om). Men drivenheten kan lika gärna innehålla en dieselmotor.
John Deere visade en autonom traktor kopplad till en kultivator från Eidam. Den drivenheten var kabelansluten, och krävde support av en kabelhanterare (som Land Lantbruk tidigare skrivit om). Men drivenheten kan lika gärna innehålla en dieselmotor. FOTO: Per Emgardsson

Ett av experimentalfälten finns i delstaten Sachen. Där ska man bland annat undersöka vad svärmar av mindre fältmaskiner kan uträtta tillsammans med en bemannad traktor, berättar Uwe Lienig på näringslivsutvecklingsföretaget Wirtsschaftsförderung Sachen GmbH.

Ska provas praktiskt

Maskinerna de ska prova i praktisk drift är de som John Deere visade i sin framtidsmonter, en enaxlig motorenhet kopplad till en specialbyggd tallrikskultivator.

Kultivatorn InnoMadei SE300 har sachenföretaget Eidam Landtechnik byggt. Ägaren Torsten Eidam berättar att kultivatorn bygger på firmans standardmodell, men den har försetts med en midjestyrningsenhet som också fungerar som belastningsdrag.

El eller diesel

Motorenheten som ska dra kultivatorn kan ha olika drivkällor. I John Deeres version hade den en kabelansluten 500 kW elmotor, men effekten också kan komma från en 100 eller 200 kW dieselmotor.

Tycker du att du sett den autonoma traktorn tidigare kan det bero på att Land Lantbruk i nyårsnumret nr 2 år 2014 berättade om den forskning i Dresden som nu resulterat i fungerande maskiner från John Deere och Eidam.

Uppkopplad via 5G

Torsten Eidam visar en video som visar hur svärmenheten via 5G är kopplad till en Valtratraktor som arbetar på ett fält i närheten. Valtraföraren sköter sitt jobb men övervakar också svärmenheterna i närheten.

I Tyskland är mobiltäckningen på landsbygden ofta dålig. Stora delar av järnvägsnätet har ingen eller dålig mobiltäckning. Experimentalfältet i Sachen ska därför undersöka om 5G-nät kan förbättra kommunikationerna på landsbygden.

Når längre bort

I städerna arbetar 5G-nät på mycket höga frekvenser, har kort räckvidd och hanterar väldigt många anslutna enheter. Ett 5G-nät på landsbygden kommer arbeta på lägre frekvenser, men når då längre bort.

Eget nät

I Tyskland, som för tillfället kommit längst med 5G, fördelar en statlig myndighet frekvensband till 5G-operatörer. Ett större lantbruk kan bli operatör och få sitt eget nät. Men näträttigheten har en årskostnad och investeringen i en basstation kanske ramlar i väg mot en halv miljon.

LÄS MER: Agritechnica 2019 kopplar upp sig

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen