Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 17 september 2017

"Sänk trycket, minska stressen"

När mycket fortfarande står oskördat i mitten av september känns det inte rätt att minska på trycket i höstbruket. Ändå vinner man på att sänka trycket.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Det visar en dansk test där en Fendt 939 med däcktrycksregleringssystem VarioGrip kultiverade 20 cm djupt på sandjord och lättlera. När däcktrycket sänktes från vägtryck 1,9 bar till fälttryck 0,8 bar ökade kapaciteten fem procent eller 0,3 ha/tim. Samtidigt minskade bränsleförbrukningen åtta procent, det var snudd på en liter diesel per hektar. Med danska priser (7 svenska kronor per liter bränsle) gav lägre däcktryck runt 13 kr/ha billigare jordbearbetningen.

Resultatet är inte revolutionerande, SLU har visat samma resultat i decennier. Med svenskt bränslepris, styvare jordar och lägre fälttryck kanske vinsten handlar om en tjuga per hektar.

VarioGrip kostar en slant, saknar man arealunderlaget finns det set med snabbluftningsventiler för under 2000 kr/traktor eller övergångsmuffar för vanliga tryckluftssnabbkopplingar.

Med dem tar tryckväxling i ett normalt bakdäck från en halv till en minut. Med så snabb tryckväxling blir den av att göra, i vart fall på kultivatortraktorn. Då görs jobbet både snabbare och snällare mot jorden, då minskar stressen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen