Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 7 juli 2017

Silverbill för smart foderhäck

Årets silverbill går till Christer Lundqvist, Nilssons Plåtindustrier, Säffle, tidigare Bocri. Silverbillen är Jordbrukstekniska Föreningens sätt att uppmärksamma innovativa jordbrukstekniska lösningar.

 Jordbrukstekniska föreningens ordförande Christian Hidén överlämnar diplom, blommor och prischecken till Christer Lundqvist.
Jordbrukstekniska föreningens ordförande Christian Hidén överlämnar diplom, blommor och prischecken till Christer Lundqvist. FOTO: JTF

Christer Lundqvist, Nilssons Plåtindustrier, får alltså Silverbillen 2017. Motiveringen är att hans företag genom att använda höghållfast stål i Säfflegrindens betesfoderhäckar och stallinredning radikalt kunnat minska vikten på produkterna.

Eftersom foderhäckar på bete måste flyttas, har det tidigare varit ett tungt och farligt arbete som fordrat att flera personer samarbetat. Foderhäckarna i höghållfast svenskt stål är däremot så lätta, 28 kilo, att en person på ett säkert sätt ensam kan flytta dem.

Nilssons Plåtindustrier arbetar som underleverantör till andra industrier och de flesta kunderna finns utanför jordbruket. Men Christer brinner för jordbrukets tekniska lösningar. Med smarta materialval och listiga tekniska lösningar har han visat att svensktillverkade djurgrindar och foderhäckar väl kan konkurrera med utrustning tillverkad i “lågkostnadsländer”.

Silverbillen är Jordbrukstekniska föreningens sätt att uppmärksamma innovativa tekniska lösningar gjorda för svenskt jordbruk. Jordbrukstekniska föreningen är i dag en ideell förening för dem som är intresserade av modern teknik i jordbruket.

Ursprunget till den ideella föreningen JTF är den förening som under tiden 1927 till 1945 drev den forsknings- och försöksverksamhet vilken sedan mellan 1945 och 2016 skedde på Jordbrukstekniska Institutet JTI.

I dag ingår JTI i forskningsorganisationen RISE.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen