Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 15 september 2018

Slaggmaterialet blandar sig med jord och lera

Ett lager med en decimeter Paddex rakt på jorden blir lagom, enligt säljaren Mats Ohlsson.

 Så fungerar paddex.
Så fungerar paddex.

Det lättaste och smidigaste är att lägga ut det när det är lite kladdigt och det går ned i marken, säger Mats Ohlsson på företaget Merox, helägt av SSAB.

Mats Olsson rekommenderar att man lägger ett 10 centimeter tjockt lager av produkten längs vallgatan utan fiberduk under. Djurens klövar ser till att Paddexen och jorden binder ihop till ett stabilt lager ett par tre decimeter ned i marken.

– Så länge den bara ligger ovanpå gör den inte nytta gentemot sand, kross eller grus. Fördelen är när den kommer ner och man får en blandning med jord och lera.

Cementliknande bindning

Den högra halten av kalk och kisel i Paddex utvecklar cementliknande bindningar med varandra och med leran. Så kallade leraggregat bildas och ger en något luftigare konsistens än vad leran har i sig själv.

– Du får en stabilare och fastare lera i gången.

Ridbanor behöver duk

På ridbanor läggs ett tjockare lager med duk under, och där ska hästarna gå på ett lager av ren Paddex. Men det är inte tanken på vallvägar eller i hagar, där det handlar om att stabilisera upp leran.

Gångarna ska hålla relativt bra, men kan behöva underhållas med en ny omgång av produkten.

– Det är inte så att man kan säga det håller i 10 år oavsett vad som händer. Uppstår det mer lera kan den behövas bindas, säger Mats Ohlsson.

– Har man mycket slitage måste man kanske underhålla vart tredje år. Men man kanske inte behöver lägga på allt, men där det är problem.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen