Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 23 september 2017

Smart energi sparar tusenlappar

SVANHALLA

Stallklimatet kan hjälpa eller stjälpa en produktion men kostnaderna för att hålla optimala förhållanden i stallarna kan bli höga.

Thomas Albinsson, kycklingproducent utanför Karlskrona, spar hundratusentals kronor med smarta energilösningar.

 Thomas Alfredsson, visar var den kalla luften värms upp genom att varm och kall luft går motströms.
Thomas Alfredsson, visar var den kalla luften värms upp genom att varm och kall luft går motströms. FOTO: Maria Törner

När Land Lantbruk besöker kycklingstallarna i Svanhalla utanför Karlskrona är det en regnig höstdag. Inget optimalt väderförhållande för att hålla stallklimatet i schack åt de 19 dagar gamla kycklingarna. Men Thomas Albinsson är inte oroad, han visar lugnt upp siffrorna på datorn som i realtid visar bland annat koldioxid- och fuktnivån i stallarna.

– Förr hade jag fått köra ventilationen på max en sån här dag och ändå knappt klarat av att hålla rätt fukt. Nu är det inga problem, trots att värmen står på bara 25 procent och en låg koldioxidnivå får man på köpet, säger han.

Investerade i värmeväxlare

För att dra ner på energiförbrukningen har Thomas Albinsson investerat i värmeväxlare. Systemet använder varm luft från stallarna till att värma ny frisk luft utifrån, och skillnaden i uppvärmningskostnad, den är märkbar.

– Det är som trolleri, jag har halverat min förbrukning av flis och slutat helt med olja och pellets, säger Thomas Albinsson.

 24 procent av investeringen i värmeväxlare täcktes av energibesparingsstöd.
24 procent av investeringen i värmeväxlare täcktes av energibesparingsstöd. FOTO: STUDIO_DE_BRINK

Tidigare gick det åt cirka 2000 kubikmeter flis per år för att värma upp de tre kycklingstallarna, en förbrukning motsvarande närmare 400 000 kronor. Och när energibehovet översteg flispannans kapacitet användes även de två backup-pannorna med olja, respektive pellets. Totalt har investeringen i värmeväxlare resulterat i energibesparingar på cirka 250 000 kronor om året enbart på uppvärmning. Det menar Thomas Albinsson som räknar med att få igen investeringen på totalt två miljoner kronor inom fem till sex år.

Flera positiva effekter

Enligt Thomas Albinsson har tillägget till hans stallventilation fört med sig fler positiva effekter än just energibesparingar. I stallarna är luften torr och så också ströbädden.

– Arbetsmiljön har blivit mycket bättre. Jag kan ventilera oavsett vad det är för väder utomhus och det har blivit torrt och behagligt inne i stallarna, säger han och fortsätter:

– Ströbädden så torr och fin att jag inte fått en enda anmärkning på fotpoängen sen installationen.

Bättre belysning

En annan energibesparande åtgärd är kopplad till stallbelysningen. Där har Thomas Albinsson minskat sin elförbrukning efter att för sex år sedan ha installerat sin egen styrkonstruktion.

I stallarna rullas gardinerna upp och ner per automatik efter att en sensor kommunicerat ljusförhållandena med en PLC, ett programmerbart styrsystem. Ljussystemet har två lägen, dag och natt. Under dagtid justeras både gardiner och lysrörens ljusintensitet med hjälp av sensorer. På natten hålls gardinerna nerdragna och endast lysrören regleras.

 Tilluften riktas uppåt i stallet och sprids sedan i stallet med hjälp av takhängda fläktar.
Tilluften riktas uppåt i stallet och sprids sedan i stallet med hjälp av takhängda fläktar. FOTO: Maria Törner

– I takt med att dagsljuset kommer så tonas belysningen ner. Det här har såklart gjort att jag kunnat dra ner på min elförbrukning men det gör också att lysrören håller längre, säger Thomas Albinsson.

I fjäderfästallarna är belysningen monterad mellan kanalplasten på husets insida och gardinen längs byggnadens långsidor. Något som, enligt Thomas Albinsson, minskar slitage och förlänger brinntiden, det gör också att han kan använda rör med lägre IP-klass än vad som annars varit nödvändigt om de placerats inne i stallarna.

Ägare: Thomas AlfredssonOmsättning: Cirka 15 miljoner kronorPersonal: En extra vid behovStallar: 3 stycken, 2 x 1500 kvm och 1 x 2500 kvmDjurplatser: 130 000Ras: CobbAntal produktionsomgångar: 7,3 per årFoder: Vete (lagras gastätt) samt koncentrat, 1,64 kilo foder/kilo tillväxt

24

…procent av investeringen i värmeväxlare täcktes av energibesparingsstöd.

Relaterade artiklar

Till toppen