Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 24 oktober 2018

Spännande teknikvandring om solel gav konkreta råd

En av attraktionerna på årets mässa är Elmias teknikvandringar. Land Lantbruk hängde med på en vandring som handlade om solelanläggningar.

 Jonas Hultberg samlade in kunskap om solel på Elmias teknikvandring.
Bild 1/2 Jonas Hultberg samlade in kunskap om solel på Elmias teknikvandring. FOTO: Per Emgardsson
 På teknikvandringen besökte gruppen bland andra företaget El av sol.
Bild 2/2 På teknikvandringen besökte gruppen bland andra företaget El av sol. FOTO: Per Emgardsson

Guide var Tomas Ekman, skadereglerare från Länsförsäkringar Västerbotten.

Han började med några goda råd inför upphandlingen. Dit hörde att installatören ska vara registrerad hos Elsäkerhetsverket och anläggningen ska vara dimensionerad efter din byggnad, liksom att den måste kopplas bort om det blir strömavbrott.

Möte med solcellsleverantörer gav konkreta råd

Gruppen besökte sedan ett par solcellsleverantörer, El av sol som levererar nyckelfärdiga projekt, och och Dynami, som leverera både vanliga solceller och solpaneler som leverera både el och varmvatten.

En av deltagarna i vandringen var Jonas Hultberg från Rottneby, Eksjö. Han hade redan fått in tre offerter på sin planerade anläggning och hade ställt sig i kö för solelstödet.

 – Vi har avverkat skog och jag tror att det är ett bra sätt att använda pengarna. Så innan jag bestämmer mig vill jag suga åt mig så mycket information som möjligt. Vandringen gav många konkreta råd.

LÄS MER: Flytta upp arbetsmiljön på priolistan vid stallbyggenLÄS MER: Det digitala lantbruket i fokus på årets ElmiaLÄS MER: Träffa Land Lantbruks redaktion på Elmia

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen