Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 30 september 2017

Stort projekt för bättre glesbygdsuppkoppling

Telemarknaden i Sverige är avreglerad och fri. Men marknaden bygger bara bredband där det ger pengar, alltså inte i glesbygd. Ett stort projekt, lett av Luleå Tekniska Universitet, ska därför undersöka hur glesbygdens medborgare kan förses med acceptabel uppkoppling.

 Jaap van de Beek, professor vid Luleå Tekniska Universitet, LTU.
Jaap van de Beek, professor vid Luleå Tekniska Universitet, LTU.

– LRFs och North Net Connect AB test av lokala nätverk på Bjelkesta Gård föregår en del av de försök Vinnovaprojektet Fulltäckning.se kommer göra. Projektet samordnas av Luleå Tekniska Universitet. Vi ska prova ut teknik för bättre mobiltäckning i glesbygden, förklarar Jaap van de Beek, professor vid Luleå Tekniska Universitet, LTU, och Karl Andersson, LTU, ledare för projektet.

Urban standard

– Vi strävar efter urban standard på uppkopplingen i glesbygden. Men ett av de stora hindren är inte tekniken, utan ekonomin. Aktörerna på marknaden bygger inte ut i glesbygd, för det finns inga pengar att tjäna. Samhällsansvaret för att alla medborgare ska ha acceptabel uppkoppling ligger numera hos Post- och Telestyrelsen, PTS, inte på marknadsoperatörer som Telia.

 Rickard Slunga, vd för North Net Connect.
Rickard Slunga, vd för North Net Connect.

Prova flera olika system

Projektet Fulltäckning ska därför prova flera olika sätt att förbättra mobiltäckningen i glesbygd. En är starka 4G-sändare på höga tv-master. Det ger större räckvidd till lägre kostnad. En annan är lokala nätverk liknande det LRF och North Net Connect/ReviCom nu provar på Bjelkesta. Ett liknande system ska enligt planerna byggas i trakten av Arvidsjaur.

Här kan du läsa mer

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen