Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 12 november 2021

Tävlar med automatisk stolpsättare

Bo Rudolfsson tävlar i Teknikutmaningen med en automatisk stolpsättare till traktor med frontlastare.

– Det är mycket jobb att gå och slå med slägga. Detta är en hjälp att komma ifrån ett tråkigt arbetsmoment, säger han.

Bo Rudolfsson är deltidslantbrukare med nötköttsuppfödning i Stråkeved, utanför Skillingaryd i Jönköpings län. Han har ett dikobesättning på omkring 30 kor vilket har inneburit en del stängslingsarbete genom åren.

I dag är mycket av hans beten uppstängslade. Men när han behöver tar han sedan flera år tillbaka hjälp i stängslingsarbetet med en smart egen uppfinning – en automatisk stolpsättare. Lösningen gör att han slipper det tunga arbetet med spett och slägga, i stället sitter han kvar i traktorhytten.

– Sen måste man fortfarande gå efter och skruva i isolatorer och dra tråden men arbetet med att stängsla blir betydligt enklare, säger han.

Byggd på frontlastare

Stolpsättaren är byggd på en frontlastare där stolparna matas fram ur ett magasin byggt i en ram av stålrör. En borr fäst på undersidan av lastaren borrar hålet i marken. Borren har Bo Rudolfsson gjort själv av en bit järn som han format och spetsat till. När hålet är på plats matas en stolpe fram från magasinet och en gripklo sätter den på plats i hålet. Därefter trycker han stolpen på plats med undersidan av frontlastaren.

– Det svåraste var att klura ut hur armen skulle hålla i stolpen. Men där hade jag nytta av att ha sett hur man löser saker inom andra branscher som i industrin, säger Bo Rudolfsson.

För vid sidan av deltidslantbruket driver Bo Rudolfsson en mekanisk verkstad med tillverkning av verktyg, bland annat till produktion av butiksinredning.

Bo Rudolfsson uppskattar att magasinet har plats för minst 50 stolpar.

– Det kan man ju moderera lite men man kan nog fylla så att man kan jobba fram till kvällen, säger han.

Kan vara säkrare

När det gäller säkerheten säger Bo Rudolfsson att det är viktigt att tänka på när man gör lösningar som denna.

– Den drivs av en liten motor och över den har jag ju satt ett skydd. Men sen är det ju ingen som behöver vara nära när man gör detta utan man sköter allt från hytten, så det är säkert på så sätt. Man har ju hört om dödsolyckor som skett då en person hållit i stolpen och någon annan tryckt ner den med hjullastaren. Då är ju detta mycket säkrare.

Finslip kvar

Konstruktionen har han filat på under flera år och prototypen han har tagit fram funkar väl, men han har några små finjusteringar kvar.

– Den är i princip färdig, men sen är det saker man kan finslipa. Det skulle behöva justeras lite så att stolparna ligger mer stilla och så att de trillar ner på rätt ställe direkt när man ska mata fram dem.

FAKTA: Idé

Idé: Stolpsättare till traktor med frontlastare.

Fördel: Gör arbetet med att sätta ner stolpar mycket enklare och mindre arbetsamt.

Till nytta för vem: Alla som har mycket att stängsla.

Material till prototyp: Framför allt ståldelar, magasinet är ihopsvetsade järnrör, borret järnbit som är format och spetsad till en borr, en liten motor som driver.

Tidsåtgång tillverkning: Lite oklart då den utvecklats under flera år, tog en del tid att rita och planera ut hur den skulle fungera och därefter en del svetsarbete.

FAKTA: Tävlanden

Namn: Bo Rudolfsson.

Ålder: 64.

Bor: Stråkeved, utanför Skillingaryd.

Yrke: Är vertygsmakare med egen mekanisk verkstad och deltidslantbrukare med nötköttsuppfödning.

Varför anmälde du dig till teknikutmaningen? ”Jag läser Land Lantbruk och har sett tävlingen där. Så såg jag att Olof Sjöholm som inte bor så långt från mig var med och tävlade och då tänkte jag att då jag kan jag också skicka in”.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen