Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 15 november 2021

Smarta stallinredningen går lätt att justera

Mats Olssons bidrag i Teknikutmaningen är en lösning för stallinredningen som gör det enkelt att justera höjden när ströbädden växer på vintern. Men även en lösning för att hantera halmbalar.

 Mats Olsson
Bild 1/5 Mats Olsson FOTO: Mats Olsson
 Mats Olsson tävlar i Teknikutmaningen med en inredningslösning där man enkelt kan justera höjden i takt med att ströbädden växer. Järnrören på 60 mm i diameter sitter säkert med en fästning med en järnstång i änden, men de kan lossas och det nedersta kan flyttas upp och sättas överst när det behövs.
Bild 2/5 Mats Olsson tävlar i Teknikutmaningen med en inredningslösning där man enkelt kan justera höjden i takt med att ströbädden växer. Järnrören på 60 mm i diameter sitter säkert med en fästning med en järnstång i änden, men de kan lossas och det nedersta kan flyttas upp och sättas överst när det behövs. FOTO: Mats Olsson
 Mats Olsson har fäst ett balspjut på en balklämma, vilket gör det möjligt för honom lägga balen direkt på ströbädden, trots att han har en smal skrapgång.
Bild 3/5 Mats Olsson har fäst ett balspjut på en balklämma, vilket gör det möjligt för honom lägga balen direkt på ströbädden, trots att han har en smal skrapgång. FOTO: Mats Olsson
 Med balen trädd på balspjutet kan han komma åt och svänga i rätt vinkel på den smala skrapgången och lägga balen direkt på ströbädden.
Bild 4/5 Med balen trädd på balspjutet kan han komma åt och svänga i rätt vinkel på den smala skrapgången och lägga balen direkt på ströbädden. FOTO: Mats Olsson
Bild 5/5 FOTO: Mats Olsson

Nötköttsproducenten Mats Olsson tävlar i Teknikutmaningen med en inredning som enkelt kan justeras i takt med att djurens ströbädd växer på vintern.

– Normalt har man grindar som måste skruvas ner och fästas högre upp för att inte fastna i ströbädden när den växer, säger han.

I stället har Mats Olsson satt lösa järnrör som träs i hål vid sida och låses med en järnstång i änden. På så sätt kan han flytta upp det nedersta röret och sätta det överst i takt med att ströbädden växer. När han kör ut ströbädden tar han bara bort rören ett och ett.

– Det gör det ju väldigt smidigt, säger Mats Olsson.

”Säkrare med liggande stänger”

Att han valt att sätta liggande järnstänger i sin inredning har med säkerheten att göra.

– Har man liggande stänger så har man något att klättra på om man skulle behöva ta sig ut. Har man dikor med kalvar som jag har haft tidigare så kan man behöva gå in till dem ibland, säger han.

Dubbla tävlingsbidrag

Förutom inredningen har Mats Olsson också byggt en lösning för att enklare kunna lägga in halmbalar på ströbädden. Han har en ladugård med en smal skrapgång vilket gör det svårt att komma in och svänga runt med traktor på det sätt som skulle behövas för att lägga halmbalarna på plats.

Lösningen är ett balspjut som han fäst på en balklämma. Det gör det möjligt att lyfta halmbalarna och svänga i rätt vinkel för att kunna lägga balen direkt på ströbädden.

Enklare lösning

Mats Olsson berättar att han skulle kunna lösa det till exempel med en midjestyrd traktor.

– Men det kostar ju en del pengar. För den som har få djur och liten anläggning behöver man lösa det på lite enklare sätt, säger Mats Olsson.

Här är fler tävlingsbidrag i Teknikutmaningen

FAKTA: Tävlanden

Namn: Mats Olsson

Ålder: 66 år.

Bor: Andersbo, Österbybruk.

Yrke: Har tidigare varit heltidslantbrukare men nu pensionär. Har kvar gården med 6 stutar idag.

Varför anmälde du dig till teknikutmaningen? ”Jag läste om Teknikutmaningen i tidningen och tänkte att detta är enkla lösningar men de hjälper så pass mycket om man ha samma problem som jag. Det bjuder jag gärna på”.

FAKTA: Idé

Idé: Kombinerat balspjut och balklämma vilket gör det enklare att lägga in halmbalar på ströbädd med smal skrapgång där det är svårt att svänga tillräckligt med traktorn.

Fördel: Kan lägga balen direkt på ströbädden och slipper fösa in halmen för hand med grep.

Till nytta för vem: Om man har smal skrapgång och måste köra in den vägen. Kan man öppna luckor är den en sak, men om inte är detta stor nytta.

Material till prototyp: Ett järnrör, en stengrepspinne förstärkt med ett massivt vinkeljärn och en spännrem.

Tidsåtgång tillverkning: några timmar, ganska enkel lösning.

FAKTA: Idé

Idé: Flexibel inredning för stall med ströbädd.

Fördel: Under vintern när ströbädden växer gör lösningen det enkelt att

Till nytta för vem: Alla med djur och ströbädd.

Material till prototyp: Järnrör, en järnstång i änden för låsning.

Tidsåtgång tillverkning: några timmar.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen