Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 18 december 2017

Traktorn stals – återfunnen i Litauen

För Axima i Vetlanda har det lönat sig att ha spårningsskydd på traktorerna. När en ny traktor värd 700 000 stals nyligen, kunde företaget med hjälp av en anställd spåra traktorn till Litauen.

 Carl Lindell, VD för Axima.
Carl Lindell, VD för Axima. FOTO: Pressbilder

Den stulna traktorn, en New Holland TF 510, var splitterny och skulle säljas från Axima i Vetlanda, med en prislapp uppemot 700 000 kronor, inklusive kringutrustning.

– Det var två traktorer, en begagnad av samma märke och den nya. I tisdags förra veckan insåg vi att den var stulen och på fredagen fick vi slutgiltigt besked om att den var återfunnen, säger Carl Lindell, vd för Axima.

Att det gick så fort berodde dels på att det fanns spårningsskydd och att traktorn via detta hittades i Litauen, dels på grund av att en verkstadsmekaniker med litauisk bakgrund kunde kontakta och kommunicera direkt med landets polis.

LÄS MER: Traktorligan fälld på nästan alla åtalspunkter

– Hade vi gått via svensk polis så hade det tagit betydligt längre tid, inte minst då samarbetet mellan länderna inte alltid är det effektivaste och att stölder inte prioriteras så högt.

Via spårningssskyddet och gps:en kunde de följa traktorn i realtid.

Helt klart, säger Carl Lindell, hade traktorn inte kommit tillrätta utan en anställd som kunde språket.

 New Holland-traktorer ur T5-serien. Den stulna traktorn var en TF 510.
New Holland-traktorer ur T5-serien. Den stulna traktorn var en TF 510.

Den begagnade traktorn, som saknade spårsändare, har inte kunnat återfinnas.

– Det är ju verkligen trevligt när man återfinner sådant som har stulits. Det känns också bra eftersom det visar att det går att försvåra för oärliga att tjäna pengar.

Enligt uppgifter har tjuvarna kunnat gripas, men det har inte bekräftats. Traktorn väntar nu på transport från Litauen till Sverige.

– Det kostar ju en hel del att ha spårningsskydd, så det känns också väldigt bra att det lönar sig. Som återförsäljare av traktorer är man väldigt drabbad av stölder, men det här visar att man ändå ska ha spårningsskydd.

LÄS MER: Blockerade tjuvarnas väg med traktorPolisen vill hejda stölderna med spårningsskydd

Relaterade artiklar

Till toppen