Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 29 juli 2018

Tröska skonsamt - halmen blir bättre

Axial- och hybridtröskor skördar många ton kärna per timme, men till priset av söndertrasad halm. Ska halmen bärgas är det extra viktigt att anpassa maskininställningarna för skonsam halmhantering.

 Med noggrann anpassning av rotorvarvtal och skoavstånd kan axialtröskor närma sig den halmkvalitet som skakartröskorna levererar
Med noggrann anpassning av rotorvarvtal och skoavstånd kan axialtröskor närma sig den halmkvalitet som skakartröskorna levererar FOTO: Gunnar Lundin

– För att kunna bärga mesta möjliga halm måste tröskan hantera halmen skonsamt, säger Gunnar Lundin, forskare på Rise. Intakt halm ger en luftig sträng som torkar snabbare efter regn.

Minskar spill

Hel halm minskar också risken för spill vid inmatning i balpressen. Många gårdar med djur har valt skakartröskor just för att de behandlar halmen mildare. I år kommer troligen mycket halm att skördas på rena spannmålsgårdar, så fler halmsträngar än vanligt kommer att läggas efter axial – och hybridtröskor.

– De trösktyperna ger höga kärnkapaciteter i stråsäd tack vare en intensiv behandling av halmen. Baksidan är att halmen blir mer söndertrasad, i synnerhet under torra förhållanden. Det finns en strävan hos tillverkarna av axial- och hybridtröskor att öka maskinernas skonsamhet mot halmen. Men tröskföraren kan också påverka halmkvaliteten genom verkets inställningar.

– Enstaka studier tyder på man genom noggrann anpassning av rotorvarvtal och skoavstånd kan nå halmkvaliteter som är i nivå med dem som skakartröskorna levererar. Men en sådan prioritering av halmkvaliteten innebär i regel att kapaciteten vid skördetröskningen minskar.

LÄS OCKSÅ: Andra skörden usel på de flesta håll

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen