Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 25 maj 2019

Uppbundet – en ventil för nya robotstallet

ERIKSTAD

Nytt lösdriftsstall med tre robotar har ökat en redan hög produktion. Samtidigt fyller det gamla uppbundna stallet ett behov för dräktiga kvigor, sinkor och problemkor.

 För snart två år sedan tog Lena och Niclas Stang sitt nya lösdriftsstall i bruk. Genom att fortsätta använda det gamla uppbundna stallet kan de maximera antalet mjölkande kor.
För snart två år sedan tog Lena och Niclas Stang sitt nya lösdriftsstall i bruk. Genom att fortsätta använda det gamla uppbundna stallet kan de maximera antalet mjölkande kor. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Efter avslutade utbildningar tog Niclas och Lena Stang 2007 över ansvaret för hans familjegård Södra Kärr norr om Brålanda i Dalsland. Det hade så sent som 2001 investerats i det uppbundna stallet för runt 100 mjölkande kor.

– Produktionen var bra men stallet skapade begränsningar. Sedan var de hårda gummimattorna inte bra för kornas ben och de kunde få problem med svullnader i hasorna, berättar Lena Stang.

Inspirerades av det danska tänkandet

Niclas och Lena ägnade mycket tid åt att planera inför sitt nybygge. De åkte runt och tittade på andras gårdar och inspirerades bland annat av det danska tänkandet med enkla och kostnadseffektiva lösningar. Ett krav från bankens sida var att antalet kor skulle utökas.

Valet stod länge mellan robot och grop. De hade ingen erfarenhet av robotsystem och hade hört om kolleger som stressats av krångel och larm. Samtidigt lockade det att få sova lite längre på morgonen och att slippa rekrytera mjölkningspersonal.

– Vi bestämde oss för robot hösten 2016. Valet föll på Lely och för att hålla nere kostnaderna köpte vi tre begagnade A3-maskiner, två från en gård i Värmland och en som kom nyservad från fabriken i Holland, säger Lena Stang.

 På gården Södra Kärr i Dalsland ligger det gamla uppbundna stallet och det nya robotstallet sida vid sida, sammanbundna av en kort korridor.
På gården Södra Kärr i Dalsland ligger det gamla uppbundna stallet och det nya robotstallet sida vid sida, sammanbundna av en kort korridor. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Gjorde mycket av arbetet själva

Niclas Stang ritade stallet på egen hand och var också med hjälp av sin pappa byggledare för de lokala firmor som anlitades. Far och son gjorde till exempel alla gjutformar själva. Robotar och utfodring oräknade pressade de kostnaderna till 50 000 kronor per koplats.

– Om man har tid och intresse för tekniska lösningar finns det mycket pengar att tjäna. Det är också lättare att göra ändringar i de ursprungliga planerna om man håller i det själv, menar Niclas Stang.

Grundidéerna för det nya stallet var att placera foderborden i ytterkanterna. Det skulle ge en högre grad av hygien samtidigt som korna får luft och ljus medan de äter tack vare de väderstyrda gardinerna på stallets långsidor. Tak och gavlar är däremot isolerade.

– Vi ville fokusera på de sju månader om året när det är varmt, säger Niclas Stang.

 Verkstolen spelar en central roll i det nya lösdriftsstallet på Södra Kärr. Alla kor som visar minsta tendens till hälta kollas liksom alla sinkor. I roboten har man installerat rening av det vatten som sprejas på klövarna.
Verkstolen spelar en central roll i det nya lösdriftsstallet på Södra Kärr. Alla kor som visar minsta tendens till hälta kollas liksom alla sinkor. I roboten har man installerat rening av det vatten som sprejas på klövarna. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Korridor binder samman det gamla stallet med det nya

De valde spalt i hela stallet och självflyt i stället för en utgödsling som kan gå sönder. En annan strategi var att bygga bakomgrupper dit dels nykalvade och dels halta kor selekteras i robotarna samt att installera en permanent verkstol.

En korridor på cirka 15 meter binder samman det gamla och det nya stallet. Foderköket ligger kvar på sin ursprungliga plats och den rälshängda fodervagnen går i båda stallen.

I det uppbundna stallet håller man problemkor som kan ha ont i benen eller i juvren. De slipper därmed gå någonstans för att få mat eller bli mjölkade. På detta vis kan Niclas och Lena ha kvar djur som annars kanske hade fått gå till slakt.

 Lena Stang tycker att det bästa för korna är när de får gå lösa och röra på sig. Men hon ser fördelar med att kunna binda upp till exempel halta djur.
Lena Stang tycker att det bästa för korna är när de får gå lösa och röra på sig. Men hon ser fördelar med att kunna binda upp till exempel halta djur. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Mjölkmängden gick upp

Även dräktiga kvigor och sinkor hålls uppbundna. Målsättningen är att ha runt 160 mjölkande kor i lösdriften för att maximera produktionen.

– Det vi hörde innan var att mjölkmängden skulle gå ned när vi bytte till robot. Men efter en liten svacka i början har den i stället ökat och senast låg vi på 13 200 kilo, berättar Lena Stang.

Om några år räknar de att bygga om det gamla stallet till en lösdrift. Varken Niclas eller Lena tror på att sätta ett slutdatum för uppbundna stallar eftersom dessa ändå kommer att fasas ut på sikt.

– Det blir lätt väldigt svart-vitt. Det går att hålla en bra djurmiljö i båda systemen och för vår del känns det bra att ha det uppbundna stallet som en ventil i systemet, säger Niclas Stang.

 Det gamla uppbundna stallet renoverades sista gången 2001 och har plats för runt 100 djur. Nu utnyttjas 80–90 platser för problemkor, sinkor och dräktiga kvigor.
Det gamla uppbundna stallet renoverades sista gången 2001 och har plats för runt 100 djur. Nu utnyttjas 80–90 platser för problemkor, sinkor och dräktiga kvigor. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Har under våren bytt till nya A5-robotar

Södra Kärrs lantbruk ligger i Erikstad, Melleruds kommun, och drivs som handelsbolag av Niclas och Lena Stang.

Lösdriftsstallet togs i bruk i oktober 2017 och håller 160 mjölkande kor. Det uppdaterades i början av maj 2019 när de tre A3-robotarna från 2009 byttes mot tre nya A5-robotar.

I det gamla uppbundna stallet finns normalt runt 15 mjölkande kor samt sinkor och dräktiga kvigor.

Niclas och Lena Stang driver även mjölkstallet på Nuntorps naturbruksgymnasium med en robot.

Verksamheten omfattar tre heltider inklusive dem själva, några deltidstjänster samt anlitande av F-skattare.

LÄS MER: Dyster byggtrend bröts förra åretLÄS MER: Fossilfritt på gården – här är de eldrivna maskinerna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen