Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 23 september 2019

Väderstad får silvermedalj på Agritechnica

Ett smart system för att anlägga körspår i fodermajs, WideLining, ger Väderstad en silvermedalj på Agritechnikautställningen senare i höst.

 Agritech19 Väderstad Wideling.
Agritech19 Väderstad Wideling. FOTO: Firmabild Agritechnica

Svenska Väderstad får en silvermedalj på årets Agritechnicautställning för ett smart system att anlägga körspår för flytgödselspridare i fodermajs, WideLining.

Det vanliga sättet att lägga körspår i fodermajs är att stänga av en radenhet. Med 75 centimeters radavstånd får man då en 1,5 meter bred lucka för flytgödselspridarens flotationshjul. Det är onödigt brett och gör att fältets avkastningsförmåga minskar.

Oberoende expertkommission

Med Väderstads nya WideLiningsystem på precisionssåmaskinen Tempo förlorar man inga majsrader. I stället ändrar maskinen radavstånd på raderna på ömse sidor om hjulspåret från 75 till 60 centimeter genom att radenheterna förskjuts hydrauliskt åt sidan.

Det ger en 105 centimeter bred lucka som passar spridarens breddäck perfekt om traktorn har autostyrning. Det tätare radavståndet är acceptabelt i fodermajs.

Vilka nyheter som ska belönas med en medalj på Agritechnica avgörs av en oberoende expertkommission. Den består av jordbrukstekniska forskare och rådgivare, utsedda av Agritechnicaarrangören, det tyska lantbrukssällskapet DLG.

LÄS MER: Rekordår ger bonus till väderstadsanställda

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen