Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Teknik 10 juni 2018

Vi har redan passerat 391 graddagar

Dysterkvistar bland kvartärgeologer spår att efter den oroande medeltemperaturökningen i världen, kommer Norden och Kanada att drabbas av nästa istid. Skulle istiden inte dyka upp före 2100 tror sig Per Emgardsson ha kloka råd till den som då sår på mellanleror.

 Så vitt det inte blivit istid innan dess, måste kärnorna läggas i fuktig jord vårsådden 2118.
Så vitt det inte blivit istid innan dess, måste kärnorna läggas i fuktig jord vårsådden 2118. FOTO: Per Emgardsson

Sommar, sommar, sommar… det blev raketstart i år. Hemma nådde vi den 1 juni 391 graddagar. Jämför det med 2006, som nådde samma antal graddagar den 2 juli. Graddagar mäter mängden värme över +5 grader. Är dyngsmedel 6 grader får man en graddag.

Den i särklass svalaste sommaren det senaste kvartsseklet var 1998. Starten gick bra, men i slutet av maj fick vädret mjölksyra i benen och tappade tempo. Regnmolnen hopade sig, skörden blev medioker och på mållinjen den 30 september hade 1998 bara 1276 graddagar. Vinnaråret var 2011 med 1734 graddagar.

Kalenderbitardata är kul för krönikörer, men säger inte allt om växtodlingsåret.  Rekordskördeåret 2017 hade bara 1424 graddagar och kurvan liknar 1998.

Vi fick senaste regnet den tredje maj. Sedan dess ligger dygnsmedeltemperaturen 4-5 grader över det normala. Ungefär så beskriver dystra profeter vädret 2100. Klimatforskning visar att strax före tidigare istider har världen upplevt en värmebölja värre än denna. Men oavsett om Sverige i framtiden liknar Grönlands inland eller Arizona är det dags att sluta bränna fossilt kol.

Och hinner det inte bli inlandsis, så måste den som vårsår mellanleror 2100 lätta på gasen, så att billarna hinner lägga kärnorna i fuktig såbotten.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen