Tidig skörd av höstkorn i Skåne

I Skåne har man redan börjat skörda höstkorn på några håll, drygt en vecka tidigare än normalt. – Uppseendeväckande, säger Anders Adholm på HIR Skåne.

I Skåne har skörden av höstkorn redan satt i gång, cirka en vecka tidigare än normalt. Bilden är från ett tidigare år.
I Skåne har skörden av höstkorn redan satt i gång, cirka en vecka tidigare än normalt. Bilden är från ett tidigare år. FOTO: BERTIL HAGSGÅRD

Runt en handfull lantbrukare i Skåne, bland annat i Helsingborg, har redan börjat skörda höstkorn. Det handlar då om SU Ellen, som är den höstkornsort som mognar tidigast, enligt Anders Adholm, affärsområdesansvarig för växtodlingsrådgivare på HIR Skåne. De andra höstkornsorterna har inte mognat färdigt ännu.

– Den här skörden är ändå en vecka, tio dagar tidigare än normalt. Det beror dels på att det var en tidig sådd och dels på att det har varit gynnsamt väder. Vi har haft en mild vinter och en lång, mild höst. Nu har vi dessutom haft det väldigt varmt i 14 dagar och värmen har lett till att mognadsprocessen har forcerats, säger Anders Adholm.

Skörd med bra avkastning

Förutom att det är uppseendeväckande med en så tidig skörd är Anders Adholm lite förvånad över att det blivit en så hög skörd, med bra avkastning. Tidig skörd brukar innebära lägre avkastning.

– Det hade jag inte förväntat mig eftersom skörden var så tidig, säger han.

Förutom höstkorn har en del lantbrukare i södra Skåne även börjat tröska gräsfrö.

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Kronan upp och ned med euron”