Tog strid mot landsbygdsdöden

Sveriges lantbrukare och landsbygdsbor tog inte ledigt på långfredagen. Istället för att knyta näven i fickan gav de sig ut i en landsomfattande protest mot det de kallar landsbygdsdöden.

På Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm samlades cirka 300 personer och på traktorernas balar stod ”Ätit idag? Tacka en bonde”, ”Bucht upp till bevis” och uppmaningen ”Köp svensk mat”.

"Obefintlig självförsörjningsgrad"

Medlemmarna i föreningen Landsbygdsupproret gjorde samma sak under förra årets långfredag. Och budskapet var detsamma som då: Stoppa den pågående ”nedmonteringen av landsbygden, utrotandet av bönderna och den obefintliga självförsörjningsgraden".

I år tryckte de dock på lite extra för att uppmana allmänheten att börja köpa svenska livsmedelsprodukter istället för billiga importerade varor.

50 traktorer

Fredrik Nordin är lantbrukare från Västernorrland och vice ordförande i föreningen Landsbygdsupproret. Han körde 15 mil med traktorn från Örnsköldsvik till köpcentret Birsta utanför Sundsvall för att delta i upproret.

– På vägen genom länet var det flera traktorer som anslöt sig. När vi kom fram till Sundsvall blev det en karavan på 50 traktorer och totalt var vi cirka 500 personer som samlades i Birsta, säger han.

– För oss är det här ett landsbygdsuppror och inte enbart ett bondeuppror. Om avvecklingen av den svenska landsbygden får fortsätta kommer det att drabba hela Sverige och hela landets självförsörjningsgrad, säger han.

Börjar prata

Fredrik Nordin märker att folk börjar förstå vad som håller på att ske i landet. Folk börjar även inse vart maten kommer ifrån säger han.

– Många har ju gett upp idag, men vi märker att alltfler börjar prata om de här sakerna. Även när de ska handla kött, säger Fredrik Nordin.