Tonvikt på svenska råvaror i Vasaloppet

Vasaloppets vegetariska satsning i fjol fick köttbönderna att gå i taket. Ett svek tyckte många av dem. Det har arrangörerna tagit fasta på och i år lägger de tonvikten på svenska råvaror.

Årets tävlande i Vasaloppet får välja på att äta såväl kött- som vegetariskt alternativ. Fjolårets debatt har påverkat maten som serveras årets skidåkare.
Årets tävlande i Vasaloppet får välja på att äta såväl kött- som vegetariskt alternativ. Fjolårets debatt har påverkat maten som serveras årets skidåkare. FOTO: IBL

När Vasaloppets sportchef Tommy Höglund förklarade att man 2018 valt att servera grön lasagne ”som ett led i vårt hållbarhetsarbete och för att minska vårt klimatavtryck” blev det uppror i bondeleden. De uppfattade beslutet som ett svek mot bönderna utefter vasaloppsspåret och den mat de producerar.

Både kött och vegetariskt i år

Arrangörerna tog intryck av kritiken, och inför kommande tävlingarna blir det två alternativ.

– I år kommer det att bli en kycklingwok i pitabröd med svenska råvaror. Det kommer även att finnas ett vegetariskt alternativ utan kyckling och maten serveras till de som gått i mål i Vasaloppet, säger Per Källgren, pressansvarig för Vasaloppet, till Land.

Många olika alternativ erbjuds

Faktum var det dock så att de inte uteslöt allt kött i fjol. Det fanns en mängd olika matalternativ, även med kött, i de olika tälten på området. Även i år kommer det finnas alla möjliga varianter, där tonvikten ligger på svenska råvaror som är så lokalproducerade som möjligt.

Tonvikt på svenska råvaror

Förutom att se över menyn till de tävlande bestämde man sig också för att lära sig mer om hållbar kost och lantbrukares förutsättningar.

– Kost och lantbruk är ju inte vårt huvudområde. Vi är duktiga på att arrangera skidtävlingar, det är ju det som är vår profession. Samtidigt lär vi oss om hållbarhet hela tiden. Vasaloppet är en stor apparat och i år försöker vi ha enbart svenska råvaror för att minska transporterna, säger Per Källgren.

LRF känner sig nöjda

Martin Moraeus, regionordförande för LRF i Dalarna, tycker att arrangörerna resonerar rimligt.

– Framför allt så är jag väldigt nöjd med det samarbete och den process som varit efter förra årets lopp. Det är absolut ett steg framåt. Och det viktigaste är ju att de som kommer i mål får en bra matupplevelse, säger han till Land.

Läs mer: Vasaloppets gröna policy får bönder att se rött

Läs mer: Alpina VM satsar på svenskproducerad mat