Torkan ger kraftigt ökande elpriser

Torkan får nu som följd att elpriserna stiger kraftigt i Sverige. Nu behövs nederbörd för att fylla magasinen i vattenkraftverken.

FOTO: MOSTPHOTOS

En torr och varm sommar efter en torr och kall vinter på många håll leder nu till att elpriserna stiger. Elpriset på spotmarknaden Nord Pool har stiget till 45 öre per kilowattimme under juni, det högsta priset för en junimånad på tio år. Som en jämförelse låg genomsnittspriset i fjol på 30 öre per kilowattimme. För en medelstor villa med rörligt elpris som i juni i fjol betalade cirka 600 kronor för elen, kan kostnaden i år överstiga en tusenlapp.

– Att priset är så högt just nu beror på det torra vädret. Det behövs nederbörd för att fylla vattenkraftverkens magasin. Men det torra väder betyder mindre vattenkraft och då stiger priserna, säger Arne Bergvik, chefsanalytiker på Jämtkraft, i ett pressmedddelande.

Elpriser ökar på sikt

Elkontraktspriserna för 2020 ligger på 32 öre per kilowattimme och enligt Jämtkraft stiger de sannolikt till 38 öre per kilowattimme och 42 öre per kilowattimme 2025. I ett längre perspektiv kommer elpriserna att påverkas av priserna på kol, fossil gas och andra energiråvaror, vilket enligt Arne Bergvik också leder till en uppgång, enligt Arne Bergvik.

Även enligt eljämförelsesajten Elskling kommer de lägre vattennivåerna som nu råder att att påverka elpriserna uppåt.

– Vi befinner oss i ett ansträngt läge, säger Faraz Azima, VD för Elskling till Hallandsposten.

Allt lägre grundvattennivåer

Enligt SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, har torkan på allvar även drabbat de små vattenmagasinen, alltså exempelvis brunnar och andra mindre vattentäkter. SGU uppger nu att de sjunkande grundvattennivåerna är ett allvarligt problem.

– För de små magasinen ser situationen inte bra ut. Den här månaden är nivån mycket under det normala. De senaste tre månaderna har varit otroligt torra, säger Fredrik Theolin, som är grundvattengeolog, till Sveriges Radio P4 Kristianstad.

I stora vattenmagasin är nivåerna på de flesta fall under de normala, men inte på en alarmerande nivå.

Smartare elanvändning påverkar

Ytterligare en faktor bakom prisökningen är att priserna i Europa har gått upp. På sikt påverkas priserna även nedåt av att elanvändningen blir smartare, med utökade möjligheter att sälja, lagra och producera egen el.

– För att klara energiomställningen och nå utsläppsmålen behöver vi förändra sättet på vilket vi konsumerar energi. Och när elpriserna stiger samtidigt som digitala tjänster och egen produktion blir billigare, så är jag övertygad om att fler kommer göra just det, säger Arne Bergvik.

LÄS OCKSÅ: Elpriset det högsta sedan 2011