Torkan ökar risken för skogsbränder

SMHI varnar för ökande risk för skogsbränder över stora delar av Sverige på grund av torkan. Flera skogsbränder har rasat sedan i helgen.

FOTO: MOSTPHOTOS

Bränder har rasat på minst 14 platser under helgen och flera av skogsbränderna är inte släckta. Myndigheterna har skickat ut så kallade viktiga meddelanden, VMA, om två allvarliga skogsbänder, dels en i Mellingerum, Oskarshamns kommun, Kalmar län, dels en i Östra Tönnet och Hornnäs vid Ekshärad, Hagfors kommun. i Värmlands län.

Stor risk för skogsbrand

SMHI varnar för stor risk för skogsbrand i hela Sverige, upp till jämtland: "Brandrisken är stor eller mycket stor i Götaland, Svealand och södra Norrland. På flera håll i Götaland, inklusive Öland och Gotland, samt i Värmland är det extremt torrt i markerna och risken för bränder i skog och mark är lokalt extremt stor”, skriver SMHI på sin hemsida.

– Vi har under en väldigt lång tid inte haft särskilt mycket regn. Vi behöver att det ska regna i stora mängder ett tag. Det har varit, och är, väldigt torrt och då ökar risken för skogsbrand, säger han. säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen, till SVT Nyheter Värmland.

Problem för skogs- och markägare

Torkan ställer till det för både skogsägare och lantbrukar framhåller han.

– Jag är ytterst tveksam till att det är något regn i sikte. Vi har ett minilågtryck under veckan som är väldigt svårprognostiserat, det kan dyka upp något lågtryck mellan måndag och torsdag, men annars kommer det att vara höga temperaturer en bit in på veckan, säger Nitzan Cohen.

Värmland drabbas hårt

Räddningstjänsten har ryckt ut till flera bränder i Värmland, som är det värst drabbade länet av skogsbränder i dagsläget. Larmet gick vid 12.48 i Hagfors om en rökpelare, som när räddningstjänsten anlände visade sig vara en omfattande skogsbrand. Under måndagsmorgonen var branden fortfarande inte under kontroll. Evakuering har skett av flera bostadshus i anslutning till branden.

– Vi är igång med tre helikoptrar och vattenbombar för fullt, säger Peter Karlsson, räddningsledare vid räddningstjänsten Hagfors, tidigt på måndagsmorgonen, till Aftonbladet.

VMA i Oskarshamn

VMA utfärdades även i Oskarshamn, där helikoptrar har satts in för att vattenbomba.Även i detta fall kom larmet under söndagen.

– Det är en större skogsbrand på runt tio hektar av skog och annan terräng. Det var länge sedan vi hade något så här stort i vårt område, sade Jonas Neldemyr, räddningschef vid räddningstjänsten Oskarshamn, under söndagseftermiddagen, till SVT Nyheter Småland.

Angeredsbrand under kontroll

På flera andra håll har skogsbränder rasat. En brand i Agnesberg i Angered utanför Göteborg drabbades av en skogsbrand som spred sig snabbt. Där var räddningstjänsten på plats med ett 60-tal man och bekämpade elden.

– Vi har haft en kraftig skogsbrand, den spred sig snabbt i den kuperade terrängen, sa Petter Backlund, insatschef vid räddningstjänsten Storgöteborg, kort efter att larmet inkom, till GP.se.

Rådjur rörde sig ut på E45, som en följd av branden. Vid femtiden på söndagen var dock branden under kontroll.

Tågstopp efter brand

Skogsbränderna har också orsakat flera tågstopp, bland annat på grund av en större brand längs ett järnvägsspår i Örebro. Orsaken tros ha varit gnistor från ett tåg, som ledde till flera bränder längs spåret Ställberg i Örebro län och Ludvika i Dalarna.

Bränder har även startat i norra Sverige, bland annat i Västerbotten och i Norrland. I Norrland larmades det om en skogsbrand norr om Överkalix vid 15-tiden på söndagen, som spred sig snabbt.

– Bekymret är vatten, här finns inget att tillgå så vi måste transportera hit vatten, sa Urban Larsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Överkalix, tidigare under till SVT Nyheter.

Branden var dock släckt vid fyratiden på morgonen.

LÄS OCKSÅ: Italienska vattenbombares insats väcker frågor om svensk beredskap