Torkan sätter spår i Lantmännens resultat

Lantmännens resultat förbättrades med över 30 miljoner kronor under årets första åtta månader, jämfört med motsvarande period i fjol. – Trots fortsatt stor påverkan på resultatet från föregående års torka fortsätter Lantmännen att utvecklas positivt, säger Per Olof Nyman, Lantmännens VD.

I stort sett samtliga av Lantmännens affärer förutom division Lantbruk visar ett resultat som är högre än eller i nivå med förra året.
I stort sett samtliga av Lantmännens affärer förutom division Lantbruk visar ett resultat som är högre än eller i nivå med förra året. FOTO: CECILIA PERSSON

Rapporten som Lantmännen lämnar för årets första åtta månader visar att resultatet till och med andra tertialet uppgår till 1 090 miljoner kronor – vilket är högre än förra årets resultat på 1 058 miljoner kronor för samma period.

Torkan drar ner vinsten

Division Lantbruk har mer än halverat sitt resultat jämfört med föregående år: 104 miljoner kronor, mot fjolårets 226 miljoner. Det lägre resultatet beror på konsekvenserna av förra årets torka och därmed låga spannmålsskörd.

Enligt rapporten så avtar den negativa effekten i samband med att den nya skörden bärgas, och efterfrågan på foder är fortsatt stor.

Bättre årsrapport

Det ser dock ljust ut inför årsrapporten, då skördeintaget under augusti månad var det högsta någonsin. Den totala skördeprognosen pekar på volymer som är cirka 75 procent högre än förra året, och 10 procent högre än snittet för de senaste fem åren.

Livsmedel och Swecon går starkt

På övriga affärsområden sticker framför allt division Livsmedel ut, med ett resultat som är avsevärt högre än förra året: 682 miljoner kronor, jämfört med 556 miljoner för samma period 2018. I stort sett samtliga marknader inom Lantmännen Unibake visar ökad försäljning och tillskottet av Lantmännen Unibake Australia har bidragit positivt.

Uppåt i Tyskland

Swecon visar också ett klart högre resultat än föregående år: 277 miljoner kronor jämfört med 219 miljoner kronor förra året. Aktivitetsnivån är fortsatt hög på alla Swecons marknader – särskilt i Tyskland, där försäljningen har fortsatt att öka. Service- och reservdelsmarknaden fortsätter att öka på samtliga marknader.

Positiv framtidssyn

Även divisionerna Energi och Fastigheter visar ett bättre resultat än förra året, vilket gör att Per Olof Nyman, Lantmännens VD och koncernchef, ser positivt på framtiden.

– Lantmännens resultat till och med andra tertialet är bland de bästa någonsin, trots utmaningarna som förra sommarens torka har inneburit. Det starka resultatet bekräftar än en gång att vi har en solid strategi, en stark affärsportfölj, goda relationer till medlemmar och kunder – och inte minst kompetenta och engagerade medarbetare. Vi har alla förutsättningar att leva upp till vårt mål om att fortsätta bygga ett företag och ett svenskt lantbruk i världsklass, säger han i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Torkan slog mot Lantmännens resultat