Torkan: Sverige söker stöd ur EU:s krisfond

Regeringen arbetar för att söka krisstöd från EU för att stötta bönder som drabbas hårt av torkan. Det säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till Land Lantbruk.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, S, frågades ut av Olov Carlsson, chefredaktör för Dagens samhälle, i Almedalen på torsdagen.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, S, frågades ut av Olov Carlsson, chefredaktör för Dagens samhälle, i Almedalen på torsdagen. FOTO: ÅSA NILSSON

– Vi har i gång regeringskansliet och Jordbruksverket om detta. De jobbar med ansökan till EU-kommissionen om medel ur fonder och krisstöd, och de tittar även på möjligheten att göra större förtida utbetalningar, säger Sven-Erik Bucht till Land Lantbruk efter att han pratat om torkan i en intervju i Almedalen med Dagens samhälle.

Många åtgärder krävs

Där fick han frågan om han tror att EU beviljar extra medel.

– Jag hoppas det, men jag tror inte att det kompenserar fullt ut, svarade Bucht.

Det är många åtgärder som behövs nu, enligt landsbygdsministern. Regeringskansliet har daglig kontakt med LRF och Sven-Erik Bucht välkomnar de initiativ som tagits på Facebook och av kommuner för att dela med sig av betesmarker.

Köper bara svenskt kött

Själv köper han bara svenskt kött och uppmanar fler svenskar att göra likadant.

Centerpartiets Kristina Yngwe vill att det sätts ihop en kriskommission för torkan - vad tycker du om den idén?

– Det är inte min bedömning att det behövs en kriskommission. Nu behövs foder, säger Sven-Erik Bucht till Land Lantbruk.