Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 december 2016

Arlas hushållsost till Östersund

Arla flyttar produktionen av hushållsost från Danmark till Östersund. I samband med det investerar Arla 25 miljoner kronor i en ny produktionslinje på mejeriet i Östersund.

FOTO: Mostphotos

Under måndagseftermiddagen stod det klart att Arlas mejeri i Östersund kommer att producera hushållsost gjord på mjölk från Jämtland. Osten är planerad att börja säljas i hela landet från maj 2017.

Ökad efterfrågan på lokalproducerat

Beslutet är en del av Arlas kontinuerliga översyn av produktionen, menar presschefen Daniel Emilson.

– Vi ser att efterfrågan på lokalproducerat fortsätter att öka, både bland konsumenter och handel. Det här är en process som pågått under en längre tid och när vi såg en möjlighet att förlägga produktionen till mejeriet i Östersund bestämde vi oss för att trycka på knappen, säger han till Land Lantbruk.

Det var under 2013 som Arla bestämde sig för att förflytta produktionen från Falkenberg till Norra Vium på Jylland i Danmark. Land Lantbruk rapporterade för första gången i september om den ryktade flytten till Östersund.

1 000 ton per år

Efter investeringen på 25 miljoner kronor kommer mejeriet i Östersund ha kapacitet att producera upp till 1 000 ton hushållsost per år. Beroende på hur försäljningen utvecklas kan produktionen komma att utökas, enligt Arla.

Huruvida det är aktuellt med nyanställningar på mejeriet återstår att se.

– Vi har påbörjat en konsekvensanalys i samband med detta. Hur personalen kommer att påverkas får vi återkomma med besked kring när vi vet mer, säger Daniel Emilson.

Gouda till Götene mejeri

Den nya produktlinjen innebär att tillverkningen av gouda och edamer samt specialostar, som just nu sker i Östersunds mejeri, kommer att flyttas till Götene mejeri av effektivitetsskäl. Tillverkningen av Jämtgård och Storsjö blir däremot kvar i Östersund, uppger Arla.

Exakt hur mejeriet på danska Jylland kommer att påverkas av att delar av produktionen flyttar är ännu oklart.

– Vi ser inga jättestora förändringar just nu. Det pågår en konsekvensanalys även där, men vi bedömer att nyproduktionen blir en bra lösning som kommer alla Arlabönder till del, inte bara de svenska, säger Daniel Emilson.

LÄS MER: Arla planerar produktionsflytt till Östersund

Relaterade artiklar

Till toppen