Danskar tvingas sockra sitt vin
Musten från förra årets vinskörd blev för sur. Nu får danska producenter tillstånd att använda extra socker vid jäsningen.
Förra året blev ett dåligt tillväxtår för danska vindruvor. Först en kylig vår och sedan en regnig sommar gjorde att landets vinproducenter bara har lyckats få fram en druvmust som är för sur för att brygga vin på.
För att få fram ett drickbart vin med tillräcklig alkoholhalt har Danmarks vinodlare nu fått tillstånd att blanda i extra socker under jäsningsprocessen.
Minister stödjer producenter
Det är mycket ovanligt att vinodlare tvingas blanda i extra socker innan bryggningen. Danmarks miljö- och livsmedelsminister Eva Kjer Hansen skriver i ett pressmeddelande att det handlar om en engångsföreteelse för att stödja alkoholproducenterna under ett särskilt svårt år.
80 vinproducenter
Enligt danska tidningen Landbrugsavisen finns det cirka 80 vinproducenter i Danmark som under säsongen 2014/2015 producerade 37 000 flaskor vin.