Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 januari 2016

Danskar tvingas sockra sitt vin

Musten från förra årets vinskörd blev för sur. Nu får danska producenter tillstånd att använda extra socker vid jäsningen.

FOTO: Anders Ingvarsson

Förra året blev ett dåligt tillväxtår för danska vindruvor. Först en kylig vår och sedan en regnig sommar gjorde att landets vinproducenter bara har lyckats få fram en druvmust som är för sur för att brygga vin på.

För att få fram ett drickbart vin med tillräcklig alkoholhalt har Danmarks vinodlare nu fått tillstånd att blanda i extra socker under jäsningsprocessen.

Minister stödjer producenter

Det är mycket ovanligt att vinodlare tvingas blanda i extra socker innan bryggningen. Danmarks miljö- och livsmedelsminister Eva Kjer Hansen skriver i ett pressmeddelande att det handlar om en engångsföreteelse för att stödja alkoholproducenterna under ett särskilt svårt år.

80 vinproducenter

Enligt danska tidningen Landbrugsavisen finns det cirka 80 vinproducenter i Danmark som under säsongen 2014/2015 producerade 37 000 flaskor vin.

Relaterade artiklar

Till toppen