Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 oktober 2013

Del 1: Vad är en podcast?

Hur fungerar egentligen en podcast och hur gör man? Det reder vi ut i lilla podcastskolan.

Podcast, eller poddradio som det också heter, har gjort det möjligt för i stort sett vem som helst att göra en egen radiosändning – utan frekvensband. Poddradio är ett slags digitalt radioprogram som vem som helst kan lyssna på när som helst. Programmet lyssnas inte på genom den vanliga radion utan laddas ner till en smart telefon eller direkt i datorn. När det är gjort går det att lyssna på programmet obegränsade gånger, pausa i lyssningen, spola fram eller tillbaka i den.

Det var en programutvecklare på Apple som runt 2003 började att fundera på ljudfiler som bloggar la upp. Gick det att hämta dem automatiskt på ett bra sätt? Utvecklaren gjorde en funktion som klarade det och vips var poddradion född.

I dag finns många olika poddradiosändningar. Det vanligaste konceptet är att två personer samtalar med varandra, men det finns också nyhetspoddar och program inriktade på specialområden. Inom lantbruks- och skogsgenren finns ännu få poddradioprogram. Ett undantag är Land Lantbruks podcast, Lantbrukspodden, som publiceras varannan torsdag.

Har du frågor om Lantbrukspodden? Mejla radioredaktionen på: lantbrukspodden@lrfmedia.lrf.se.

Nästa del: Så laddar du ned en podcast.

Relaterade artiklar

Till toppen