Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 juni 2014

Film: Här tar sig vargen igenom elförande stängsel

Under juni har tre fårägare och en mjölkbonde drabbats av vargattacker i Värmland. Hos Anette Back Olsen i Lekvattnet tog sig vargen igenom tre rovdjursstängsel för att komma in i hagen.

Det var på tisdagsmorgonen som Anette Back Olsens barn upptäckte förödelsen i fårhagarna. En tacka låg nästan genombiten med mage och tarm utslitna och intill fanns ett skadat lamm.

Medan en av sönerna började filma sprang den andra sonen hem efter geväret. Filmen visar hur vargen sprängde sig mellan stängslet och den elförande tråden ovanför. Trots den kraftiga stöten fortsatte den in i hagen med avelsbaggar.

Totalt hade vargen tagit sig igenom tre rovdjursstängsel och rivit ihjäl 12 djur. Enligt tillsynsman Per Larsson på länsstyrelsen i Värmland är det första gången som någon har dokumenterat hur en varg tar sig förbi ett godkänt rovdjursstängsel.

– Jag har haft sju vargattacker sedan 2006 och jag vet inte om jag orkar längre. Rovdjursstängslen fungerar inte och vargarna blir bara fler. Det finns så lite älg nu att vargarna måste äta annat och då är det vi tamdjursägare som tvingas stå för deras mat, säger Anette Back Olsen till Svensk Jakt.

Dagen innan midsommarafton rymde 25 kvigor ur en beteshage hos mjölkbonden Peter Engåsberg mellan Karlstad och Molkom sedan de skrämts av en varg. Han ägnade hela helgen åt att med hjälp av sina grannar spåra upp dem. En av kvigorna hittades död på en mosse medan övriga kunde återföras.

– Nu tar jag in dem i ladugården tills vidare. Jag har arrenderat det här stället sedan 1995 och detta är första året som jag har sett varg här, berättar Peter Engåsberg.

Inom loppet av två dygn i början av juni drabbades två fårägare i Visnums Kil söder om Kristinehamn av vargattacker som tog livet av sammanlagt nio djur. Länsstyrelsen beslutade då om skyddsjakt, ett beslut som Naturvårdsverket upphävde.

Naturvårdsverket hänvisade i sitt beslut till att det inte med säkerhet kunde fastställas att det rörde sig om varg och att det i så fall kunde röra sig om en genetiskt värdefull varg.

– Vi var två olika besiktningsmän som granskade fallen och ingen av oss tvekade att det var frågan om varg. Det var några få kraftiga bett på de angripna djuren, precis som vi har lärt oss att vargskador ser ut, säger Fredrik Wilde, rovdjursspanare på länsstyrelsen i Värmland.

Relaterade artiklar

Till toppen