Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 mars 2016

Hennes kvinnliga arbetskläder tog priset

Johanna Söderström och hennes företag Operose fick årets arbetsmiljöpris, som delades ut av LAMK, Lantbrukets arbetsmiljökommitté i dag. Hon får det får sin utveckling av kvinnliga arbetskläder.

Bild 1/6 FOTO: Marianne Lindberg
Bild 2/6 FOTO: Operose
Bild 3/6 FOTO: Operose
Bild 4/6 FOTO: Operose
Bild 5/6
Bild 6/6 FOTO: Operose

Juryns motivering är att Johanna Söderströms kläder är viktiga och stämmer väl in i LAMKS tema som i år tar fasta på kvinnors arbetsmiljö i jordbruket. 

– Det är ett företag som tillverkar väl fungerande arbetskläder med säkerhet och komfort. Johanna Söderström har utvecklat kläder med god passform och design, sa Sara Helgstrand från LRF då hon läste upp juryns motivering innan hon överräckte en prischeck på 30 000 kronor.

Stolt pristagare

Det var en mycket glad och stolt pristagare som tog emot checken och ett diplom.

Johanna Söderström berättar att hon upptäckte bristen på kvinnliga arbetskläder då hon flyttade till landsbygden och behövde rejäla kläder att jobba i. 

Stort sug

– Jag fick idén när en återförsäljare sa att tjejer nöjer sig med arbetskläder för män. Jag tyckte det var fruktansvärt att det inte fanns arbetskläder för kvinnor. 

Sedan drygt ett år driver Johanna Söderström företaget Operose i Stallarholmen vid Mälaren. Men hon har jobbat med kläder i 25 år.

Hon upplever ett stort sug efter kvinnliga arbetskläder och för egen del har efterfrågan på hennes byxor tagit ett rejält skutt.

Inte rosa blommor

– Många tror att kvinnliga arbetskläder handlar om rosa byxor med blommor. Men de ska användas för att kunna arbeta i.

Johanna Söderströms byxor består bland annat av stretchmaterial som anpassas efter olika kroppar och rörelser. Hon har även utvecklat en arbetsbyxa för gravida.

Fakta LAMK

  • LAMK, Lantbrukets arbetsmiljökommitté bildades 1982 och är ett nätverk som arbetar för en bättre arbetsmiljö.
  • LAMK består av representanter för myndigheter, institutioner, rådgivande organ samt organisationer med anknytning till den gröna sektorn.
  • LAMKs arbetmiljötema för 2016 är "Kvinna i lantbruket". Temat berör alla aspekter för kvinnors arbetsvillkor - fysiskt, psykiskt och socialt. Det gäller till exempel bristande ergonomisk utformning av redskap och maskiner, dålig passform på personlig skyddsutrustning och arbetskläder.

Relaterade artiklar

Till toppen