Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 januari 2016

Livsmedelsverket: Inför fängelse för matfusk

Ännu en härva med misstänkt köttfusk har rullats upp. Två livsmedelsföretag på Gotland tros ha sålt hundratals ton felmärkt kött. Livsmedelsverket har under lång tid krävt att fängelse ska återinföras för allvarliga livsmedelsbrott.

Bild 1/2
Bild 2/2 FOTO: Pressbild

Det är Aftonbladet som utifrån uppgifter från miljöförvaltningen i Stockholm avslöjar att de båda gotländska bolagen misstänks för att ha fuskat med köttet i flera års tid.

Enligt miljöförvaltningen är misstanken att svenskt kött har köpts in i det ena bolaget, vilket sedan har blandats ut med utländskt kött från det andra.

Blandningen ska ha sålts som svenskt Kravmärkt kött.

Systematiskt fusk

Företagen hänvisar till försumlighet beträffande rapportering och journalföring. Daniel Selin, avdelningschef vid livsmedelskontrollen, säger till Aftonbladet att det tvärtom rör sig om systematiskt och uppsåtligt fusk.

Miljöförvaltningen vill förbjuda de aktuella företagen att producera och sälja livsmedel. Ett beslut ska fattas på ett sammanträde den 2 februari.

I både Sverige och övriga EU har myndigheterna skärpt åtgärderna för att sätta stopp för brott och fusk med mat. Livsmedelsverket inrättade 2014 en visselblåsarfunktion – Livsmedelsombudsmannen – som tar emot tips om misstänkt fusk.

200 nya inspektörer

Cirka 200 inspektörer ska också utbildas i att upptäcka och förebygga livsmedelsbrott. Livsmedelsverket ingår vidare i EU-kommissionens relativt nystartade samarbete för brottsbekämpning på matens område.

Livsmedelsverket vill att åklagarna ska prioritera anmälningarna högre och att fängelse ska återinföras som påföljd för vissa allvarliga livsmedelsbrott. I dag stannar straffet vid dagsböter och företagsbot. Fängelse i straffskalan togs bort 2006.

Av alla anmälningar till åklagare om misstänkt livsmedelsbrott under 2014 ledde endast 6 procent till fällande dom. För de flesta anmälningarna, 68 procent, visste inte kontrollmyndigheterna vad som hänt med åtalsanmälan.

Bucht vill också skärpa straffen

Livsmedelsverket var inte tillfreds med resultatet och framhåller att risken för straff är för låg i förhållande till de potentiella vinsterna med brottsligheten.

Även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vill skärpa straffen för livsmedelsfuskare.

– Det finns all anledning att vi nu ser över straffskalorna. Jag är inte främmande för att vi skärper dem ytterligare och straffskalor som innebär fängelse, säger Sven-Erik Bucht, säger han till Sveriges Radio.

Relaterade artiklar

Till toppen