Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 september 2014

LRF fortsätter kampen för gårdsförsäljning av alkohol

LRF fortsätter kampen för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Nu har organisationen har anmält förbudet till EU-kommissionen.

– Vi lämnade in vår anmälan i förra veckan. Frågan är helt låst i Sverige och vi hoppas att det här betyder att frågan kan lösas, säger Anders Johannesson, expert på företagarvillkor inom LRF.

Han menar att det är väl utrett att gårdsförsäljning av alkohol till kunder ute på gårdarna inte är en fara för folkhälsan och inte heller riskerar att bryta upp systembolagets monopol.

– Vi ber EU-kommissionen att titta på frågan, säger Anders Johannesson.

Han är medveten om att EU-processen tar tid men hoppas att de undersöker saken och börjar ställa frågor till Sverige. I sista instans kan ärendet tas till EU-domstol. Men det är också möjligt att de skickar frågan åter till Sverige.

– Det är en svensk fråga i grunden, vi borde kunna lösa det här.

Men just nu händer alltså inget och därför har LRF skickat in anmälan till EU-kommissionen. Det finns cirka 100 gårdar som säljer vin och som satsar på det kommersiellt, det finns lika många mikrobryggerier.

– Vi vill ha nya företag på landsbygden. Gårdsförsäljningen kan bli en motor i turistverksamheten, säger Anders Johannesson.

En av vinodlarna är Aplagården utanför Helsingborg.

– Vi lägger ner hela vår själ i det här så det skulle betyda mycket om vi fick sälja vinet i en butik på gården, säger Linda Aronsson, vindruvsodlare på Aplagården till Sverigesradio.se.

För sex år sedan började Linda och hennes man odla vindruvor på Aplagården. Av druvorna görs vin, och om några veckor är det skördetid.

– Vi vill visa människor vilket hantverk detta är, säger Linda Aronsson.

Frågan om gårdsförsäljning är kontroversiell. Kritiker menar att det skulle äventyra statens alkoholmonopol. En av dem är Kjell-Ove Oscarsson, som är styrelseledamot i Alkoholpolitiskt forum – en förening som arbetar för en restriktiv alkoholpolitik.

– Skälet till att vi har ett alkoholmonopol är att vi ska sälja alkoholen där. Om man luckrar upp det så att man erbjuder privata aktörer att sälja alkohol, och då kommer EU-kommissionen tveklöst att säga att vi inte har något monopol längre. Då kommer Systembolaget att försvinna, säger Kjell-Ove Oscarsson, till sverigesradio.se.

Relaterade artiklar

Till toppen