Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 maj 2015

LRFs hållning till SD står fast

Motionen på LRF-stämman om ett normaliserat förhållande till Sverigedemokraterna ansågs besvarad utan minsta debatt. Men en av upphovsmännen tycker ändå att den har fyllt sitt syfte.

FOTO: Ann Lindén

– Det viktiga är att det har blivit lite surr ute i landet. Debatten runtomkring kan vara mer intressant än det som sägs i plenum på en stämma, säger Emil Petersson, ordförande i Mörbylångas lokalavdelning och en av motionsskrivarna.

Motionen utgår från en skrivning i LRFs stadgar om organisationen som partipolitisk obunden. Mot den bakgrunden tycker upphovsmännen att LRF ska föra samtal med SD precis som med vilket annat parti som helst.

– Kan vi prata med MP och V kan vi definitivt prata med SD som värnar mer om jordbruket än många andra partier. Om vi kan få hjälp att driva våra frågor ska vi ta chansen, menar Emil Petersson.

Av riksförbundsstyrelsens yttrande framgår att LRF inte gör något undantag för SD när man bjuder in ledamöter i till exempel riksdagens miljö- och jordbruksutskott. Däremot vill LRF inte ge SD en plattform för att föra ut sitt budskap med hänvisning till partiets "andra grundläggande värderingar".

Vet du vilka värderingar som åsyftas?

– Nej, det vet jag inte. Det har jag aldrig fått någon förklaring till, säger Emil Petersson.

Ombuden från LRF Sydost var ändå nöjda med yttrandet som ansåg motionen besvarad och tog därför ingen debatt i frågan. Det gjorde inte heller några andra ombud.

Vilka är då de "andra grundläggande värderingarna"? Enligt riksförbundsordförande Helena Jonsson handlar det inte om någon särskild skrivning i SDs partiprogram utan om hur företrädarnas och sympatisörernas värderingar tar sig uttryck i verkligheten.

– Det är ju en diskussion som inte minst har pågått inom SD självt den senaste tiden. Sedan hoppas jag att vi rätade ut missförståndet att LRF bojkottar och inte pratar med SD för det gör vi. Det är klart att vi respekterar demokratiska val men det finns en gräns. SD är inte som andra partier, säger Helena Jonsson.

Tror du att de cirka 20 procent av lantbrukarkåren som röstar på SD känner igen sig i att de skulle ha andra grundläggande värderingar?

– Först vill jag säga att jag inte sett någon trovärdig undersökning på väljarstödet i just gruppen lantbrukare. Jag kan ha förståelse för det missnöje som uppstår när man upplever att andra partier inte lyssnar. Men jag har svårt att förstå att de bortser från när människor inte bär sig åt som de borde göra, säger Helena Jonsson.

Relaterade artiklar

Till toppen