Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 augusti 2015

Mikrobryggare vill växa i egen takt

Remmarlöv Gårdsbryggeri utanför Eslöv började brygga och sälja öl i januari i år och redan ser det förs­ta årets omsättning ut att landa på 3 miljoner kronor. I höst kommer också gårdens eget julöl att lanseras i Systembolagets butiker i hela landet.

Nöjd bryggartrio. På bara ett halvår har Håkan och Michéle Nilsson, samt bryggansvarige Hampus Olofsson fått upp en bra försäljning på Remmarlövs Gårdsbryggeri. Man säljer mellan 3-4 000 buteljer i veckan och planerar att fördubbla försäljningen nästa år.
Bild 1/2Nöjd bryggartrio. På bara ett halvår har Håkan och Michéle Nilsson, samt bryggansvarige Hampus Olofsson fått upp en bra försäljning på Remmarlövs Gårdsbryggeri. Man säljer mellan 3-4 000 buteljer i veckan och planerar att fördubbla försäljningen nästa år. FOTO: RICKARD NILSSON
Bild 2/2 FOTO: RICKARD NILSSON

Gården i Remmarlöv har varit i Håkan Nilssons släkt i fem generationer. Han och hustrun Michéle tog över verksamheten 1996. De investerade i hönsstall med kläckäggsproduktion och levererar kläckägg till företaget Swehatch i Flyinge några mil från Eslöv. Swehatch levererar i sin tur de kläckta kycklingarna till Kronfågels slaktkycklingsuppfödare runt om i Mellansverige.

– Det har varit en bra stabil verksamhet och vi har sluppit de häftiga svängningar som mjölken och grisarna levt med, konstaterar Håkan Nilsson.

Utrymme för nysatsning

För några år sedan kände paret Nilsson att det fanns utrymme för en nysatsning. Hönsverksamheten hade gått bra så de ekonomiska förutsättningarna fanns på plats och man hade en nybyggd loge till förfogande.

– Vi såg att intresset för öl och mikro­bryggerier ökade och bedömde att det fanns en potential att göra affärer här, säger Michéle Nilsson.

De gjorde studiebesök på andra mikrobryggerier och började räkna på kostnaderna. Sedan började man leta efter ett passande bryggeri.

– Jag googlade runt och skickade ut förfrågningar. Till slut fick vi kontakt med ett företag i Ungern som kändes seriöst. De sålde ett nyckelfärdigt bryggeri och kom hit för att hjälpa oss att sätta ihop det. Men det var en stor investering på runt 5 miljoner kronor.

Nog för att både Håkan och Michéle gillade öl men några bryggare var de inte. De insåg att om de skulle gå i land med en seriös satsning så behövde de ett proffs – och det var så Hampus Olofsson kom in i bilden. Han hade lärt sig bryggarkonsten på Malmö Brygghus och anställdes som bryggar­ansvarig förra sommaren.

Har provsmakningar

En viktig komponent är att kunna erbjuda provsmakning. Det har inte varit möjligt eftersom lagen tidigare sade att man då måste producera råvarorna på den egna gården. Kammarrätten beslöt dock 2014 att klassa jästen som används i öltillverkningen som en sådan råvara. Och då var det fritt fram att ansöka.

– Det är väldigt populärt och nu anordnar vi visningar av bryggeriet för 10–30 personer och avslutar med provsmakning, säger Håkan Nilsson.

LRF har länge slagits för att det ska bli tillåtet med gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. På Remmarlöv Gårdsbryggeri skulle det vara uppskattat men främst från marknadsföringssynpunkt.

– Försäljningsmässigt är det System­bolaget som gäller. Vi säljer vårt öl i åtta butiker här runt omkring. Vi har ambitioner att växa men tar det i vår egen takt, säger Håkan.

– Vi vill expandera med hög kvalitet och är med och tävlar när Systembolaget kommer med en förfrågan. Då kan vi vara med och konkurrera med andra bryggerier, som med vårt julöl, som från november kommer att säljas i hela landet, säger Hampus Olofsson stolt.

Tillverkar ekologiskt

– Vi har också fått ett certifikat för att tillverka ekologiskt öl. Systembolaget har ett mål om att 10 procent av deras utbud ska vara ekologiskt och trycker lite extra på det, fortsätter han.

Försäljningspriset på ölet bestämmer de själva men Systembolaget har en provision på 19 procent.

Men det finns ett potentiellt stort problem för dem som är intresserade av att brygga öl – tillgången på humle.

– Det är jättesvårt, lite vilda västern faktiskt. Vi köper från en svensk återförsäljare som importerar amerikansk humle för det passar bäst för våra sorter. Men vi får beställa ett år i förväg för att vara säkra på leverans, konstaterar Michéle Nilsson

– Men ibland räcker inte ens det. Så hårt tryck är det. Så här finns det stor potential för svenska odlare, konstaterar Håkan Nilsson.

Relaterade artiklar

Till toppen