Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 juli 2016

Ny variant av gulsot dödar kaniner

En ny smittsam variant av kaningulsot är på väg att sprida sig i Sverige. Myggor och knott kan sprida sjukdomen.

FOTO: Mostphotos

Kaningulsot upptäcktes första gången 1990 bland vildkaniner på Gotland. Nu har sjukdomen spridit sig i de södra delarna av landet och finns även norr om Mälardalen. Förra året rapporterade Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, om en ny typ av kaningulsot, RHDV2. Det är denna variant som nu börjar sprida sig.

Dör snabbt

– Kaninerna dör väldigt hastigt. Viruset drabbar blodcirkulationen och blodkärl i hela kroppen. En tydlig förändring är blödningar överallt och sedan drabbas levern, säger Ricardo Feinstein, veterinär och patolog på SVA till P4 Halland.

Sjukdomen orsakas av ett calicivirus och har en inkubationstid på 1–3 dygn. De flesta kaniner som smittas dör. Symtomen är andningssvårigheter, blodigt skum från nosen och kramper. Viruset sprids vid direkt kontakt mellan kaniner, men även smittat foder eller strö samt insekter kan föra över sjukdomen.

Smittar inte människor

Både vild- och tamkaniner kan drabbas av sjukdomen. Andra djurarter eller människor kan inte smittas av kaningulsot. Vissa hararter i södra Europa har också drabbats av sjukdomen.

Den nya typen av kaningulsot upptäcktes i Frankrike 2010 och har snabbt spridit sig i Europa. Det finns inget vaccin mot den nya varianten RHDV2 i Sverige och uppfödare och utställare riskerar att drabbas hårt om sjudomen får fäste. RHDV2 har påträffats hos vildkaniner i Skåne, Gotland, Öland och Stockholms län, samt hos tamkaniner i Göteborgsområdet och Enköpings kommun.

Sprider sig norrut

– Förut hade vi framför allt samtal från Södra Sverige men nu har vi nått Gävle. Folk ringer från ställen i landet där sjukdomen inte funnits förut, säger Ricardo Feinstein.

Relaterade artiklar

Till toppen