Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 november 2014

Städa bort tidstjuven – öka lönsamheten

Med whiteboardtavlor, checklistor och tydliga rutiner har Per Sandqvist skapat ordning på Landsberga gård. Här är hans bästa tips inom för att komma igång med Lean Lantbruk.

Växtodlarna Per och Joakim Sandqvist, Landsberga Gård Maskin AB utanför Öresundsbro i Uppland, har skapat bättre ordning och reda med Lean Lantbruk.
Bild 1/2Växtodlarna Per och Joakim Sandqvist, Landsberga Gård Maskin AB utanför Öresundsbro i Uppland, har skapat bättre ordning och reda med Lean Lantbruk. FOTO: Anna Nilsson
Bild 2/2 FOTO: Anna Nilsson

Per Sandqvist driver tillsammans med sin bror Joakim Landsberga Gård Maskin AB utanför Öresundsbro i Uppland. Här är hans fem bästa tips för att komma igång med Lean Lantbruk:

  1. Börja med en liten del för att "undvika brandutryckningar med silvertejp". Identifiera och åtgärda ständigt återkommande fel. Ta en sak i taget.
  2. Ta hjälp av medarbetares kunskap och idéer – låt alla bidra med det som kan förbättras.
  3. Förändra arbetsuppgifter genom att skapa struktur, inlärning tar tid. Utse en lean-chef som ser till att projektet lever vidare.
  4. Använd Whiteboard-tavlor för att synliggöra konkreta åtgärder. Då får alla samma information och avvikelser syns direkt.
  5. Arbeta med maskinunderhåll med hjälp av checklistor så att det tydligt syns vilka maskiner som ska servas och vilka som är körbara.

Lean Lantbruk för växtodlingsföretag har utformats efter inspiration av system som används inom bilindustrin, bland annat av Toyota. Tre spannmålsgårdar ingår i det svenska forskningsprojektet som har pågått i 18 månader i samarbete med Institutet för jordbruks- och miljöteknik, JTI, och Institutet för livsmedel och bioteknik, SIK. Målet är att företag ska öka lönsamheten och bli mer resurseffektiva med hjälp av metoden.

Här är de 5 s:en som är en av byggstenarna inom Lean:

Sortera. Rensa bort och sortera utrustning efter hur ofta den används och hur tillgänglig den behöver vara.
Städa. Rengör arbetsplatsen och utrustningen.
Strukturera. Bestäm en lättillgänglig, säker och ergonomisk placering för all utrustning.
Standardisera. Beskriv överrenskommen arbetsmetod, ordning och renhet med bilder, märkning etc.
Skapa vana. Analysera avvikelser och genomför förbättringar för att ta bort slöserier i tid och resurser.

Hör mer om Per Sandqvist och Lean i nya Lantbrukspodden. Där ägnar vi hela avsnittet åt hur du kan bli en bättre chef.

Relaterade artiklar

Till toppen