Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 augusti 2016

Traktorligan fälld på nästan alla åtalspunkter

Tre års fängelse blev påföljden för huvudmännen i den litauiska traktorligan. Övriga tre åtalade fick fängelsestraff på 1–1,5 år.

Efter stölden i Kumla satte traktorligan ett eget hänglås till maskinfirmans grindar samtidigt som det gamla avklippta låset fick sitta kvar.
Bild 1/3Efter stölden i Kumla satte traktorligan ett eget hänglås till maskinfirmans grindar samtidigt som det gamla avklippta låset fick sitta kvar. FOTO: Polisen
Bild 2/3 FOTO: Polisen
De stulna traktorerna från mjölkgården Suntetorp utanför Skövde återfanns i en maskinhall på den litauiska landsbygden.
Bild 3/3De stulna traktorerna från mjölkgården Suntetorp utanför Skövde återfanns i en maskinhall på den litauiska landsbygden. FOTO: Polisen

Vice chefsåklagare Marianne Aldén fick de fem männen dömda på nästan samtliga åtalspunkter. Den 41-åring som utpekats som organisatör på brottsplatserna fälldes för totalt sex stölder med tre års fängelse som påföljd. Fem av stölderna rubriceras som grova.

Mannen är tidigare dömd i Sverige för grovt rån och blev villkorligt frigiven sommaren 2014. Han hade en återstående strafftid på nästan 1,5 år men denna kunde inte förverkas eftersom prövotiden redan hade löpt ut.

Utvisas ur landet

41-åringen ska dock efter avtjänat straff utvisas ur landet med förbud att återvända fram till 2026. Han hade ett liknande förbud efter råndomen som han dock valde att ignorera.

Tre års fängelse blev det även för den 22-åring som blev dömd för alla stölder utom den i Kumla i april förra året. 22-åringen satt tyst under hela rättegången och dömdes i första hand utifrån de övriga åtalades uppgifter samt de bilder och dokument som polisen hittade i hans telefon och dator.

22-åringen ska också utvisas efter avtjänat straff. Precis som 41-åringen ska han kvarbli i häkte tills domen vinner laga kraft.

"Mycket välplanerade och organiserade"

Skaraborgs tingsrätt skriver i sin dom att planering och utförande av stölderna och omlastningen har krävt mycket resurser både i form av personal och av fordon samt en omfattande logistik. "Detta visar att stölderna har varit mycket välplanerade och organiserade", konstaterar tingsrätten.

Därför menar domstolen att den 37-årige åkeriägaren, bror till 41-åringen, som tillhandahöll lastbil för transporterna måste ha ingått i brottsplanerna och han dömdes till 1,5 års fängelse för medhjälp till stölderna. Samma påföljd blev det för den 40-åring som deltog i de tre sista stölderna i december. De åläggs utvisning ur landet fram till 2021.

Kraftigt brottsbelastad

40-åringen är kraftigt brottsbelastad och frigavs kort innan hans medverkan i stölderna från fängelse i hemlandet där han avtjänat 13 år för mord. Han är tidigare dömd för våldtäkt och stölder.

Även den 46-årige lastbilschauffören, anställd i 37-åringens åkeri, dömdes också för medhjälp till stölderna men strafftiden stannade på ett år. Eftersom han varit häktad sedan december förra året blev han villkorligt frigiven i samband med att domen gavs.

Lastbilschauffören drabbades till skillnad från övriga inblandade inte av något utvisningsbeslut vilket innebär att han kan fortsätta resa till Sverige.

1,2 miljoner i skadestånd

Tingsrätten utdömde ett sammanlagt skadestånd på närmare 1,2 miljoner kronor som ska bäras solidariskt av de dömda men i första hand belastar 41-åringen.

Totalt sätts den litauiska ligan i samband med stölder av sju John Deere-traktorer samt två teleskoplastare samt en stor mängd tillbehör och verktyg. Två av traktorerna återfanns av litauisk hamnpolis och ytterligare två hittades i maskinhall ute på den litauiska landsbygden.

Relaterade artiklar

Till toppen