”Vi försöker ha kul också”

Under studietiden drömde Alma Svensson om att hitta en gård mitt emellan henne och pojkvännen Eric Rahm. Nu bor de sedan i vintras på drömgården mitt i Småland. I del två av serien "Unga i lantbruket" möter Lantbrukspodden Alma Svensson hemma på Asa Säteri och pratar om hur det är att vara ung i lantbruket, hur vardagen ser ut och drömmar om framtiden.

Under studietiden drömde Alma Svensson om att hitta en gård mitt emellan henne och pojkvännen Eric Rahm. Nu bor de sedan i vintras på drömgården mitt i Småland. FOTO: REBECCA JOHANSSON

Alma Svensson och Eric Rahm är båda 21 år och har drivit Asa Säteri sen i vintras. När de inte var sambos åkte de förbi säteriet på vägen till varandra eftersom Alma Svensson är från Vetlandatrakten och Eric Rahm är från trakterna kring Värnamo.

– Alltid när vi åkt mellan varandra har vi åkt förbi den här gården och sagt att det är tråkigt att den står och förfaller lite grann. Och helt plötsligt låg den ute till försäljning. Oj sa ju vi. Herregud. Det har vi inte råd att köpa än. Men mina föräldrar var också lite småsugna så vi gjorde en deal där. De köpte gården och vi arrenderar av dem, säger Alma Svensson.

Hur är det att vara ung lantbrukare i dag? 

– Det är klart att vi ibland funderar på vad vi sysslar med. Det är inte så att vi tvekar men vi är ju som sagt unga och inte så erfarna än. Ibland går saker snett och vi undrar "jaha vad hände här"? Men ung lantbrukare är inte så farligt som vissa får det att låta. Det är kul. Det är klart att man får jobba mycket men det är inte så att vi sliter ihjäl oss, vi är ju här och mår bra.

Och att ha roligt på vägen och peppa varandra är en sak som Alma Svensson lyfter som ett råd till andra unga som också vill satsa.

– Jag tycker ändå vi försöker ha det lite kul ibland och säga "Fan vad grymma vi är. Det här klarade vi jättebra. Det här gick oerhört bra." Att bara peppa varandra ibland tror jag kan vara till stor fördel.

LÄS MER: Alla avsnitt av Lantbrukspodden hittar du här