Ungdomsordförande: "Vi måste absolut skärpa straffen"

Elisabeth Hidén har snabbt blivit en profil i lantbruksdebatten sedan hon valdes till ordförande för LRF Ungdomen. Nu gästar hon Lantbrukspodden.

Elisabeth Hidén Kjellander, ordförande för LRF Ungdomen, medverkar i Lantbrukspodden. Inspelningen gjordes på hennes arbetsplats Lantmännen Lantbruk i Skövde.
Elisabeth Hidén Kjellander, ordförande för LRF Ungdomen, medverkar i Lantbrukspodden. Inspelningen gjordes på hennes arbetsplats Lantmännen Lantbruk i Skövde. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Redan efter ett år i styrelsen fick Elisabeth Hidén frågan om hon ville bli ordförande i LRF Ungdomen – och tackade ja. Den 25-åriga värmländskan är inte rädd för att försöka sätta avtryck i de gröna näringarna.

Hon är även krönikör i Land Lantbruk och samtalet i Lantbrukspodden kretsar kring de frågor som hon anser viktigast: ungdomars möjlighet att komma in i branschen, striden om äganderätten, klimathetsen mot lantbruket och flatheten mot djurrättsrelaterad brottslighet.

– Det finns människor som går emot lagar och regler. Det är ett hot mot demokratin. När du kan medverka i ett TV-program som filmar dig medan du begår brott så måste straffen vara för låga, säger Elisabeth Hidén.

Elisabeth Hidén Kjellander, ordförande för LRF Ungdomen, intervjuas av Göran Berglund för Lantbrukspodden.
Elisabeth Hidén Kjellander, ordförande för LRF Ungdomen, intervjuas av Göran Berglund för Lantbrukspodden. FOTO: GÖRAN BERGLUND

I likhet med sin företrädare på ordförandeposten har hon flyttat till Skaraborg och bor på en gård utanför Hjo. Intervjun görs dock på hennes arbetsplats Lantmännen i Skövde där hon är lantbrukssäljare. Sedan avsnittet spelades in har Elisabeth dock hunnit gå på föräldraledighet och även gifta sig. Hon heter numera Hidén Kjellander i efternamn.

I avsnittet berörs den förändring av LRF Ungdomen som är på gång och som Elisabeth Hidén hoppas ska innebära att hon kan bli ett ansikte utåt för hela LRF i frågor som specifikt berör de yngre lantbrukarna.

– Jag tror nog att politiker lyssnar mer när det är ungdomar som framför åsikter i sådana ämnen och jag uppfattar att LRFs riksorganisation är positiv till en förändring, säger hon.