Böndernas extrapengar stoppades av Arla

I kväll berättar Uppdrag granskning om hur ett förslag om att Arlas nya ursprungsmärkning, Sverigekannan, skulle kunna ge bonden 40-45 öre mer per liter mjölk nobbades av Arlas ledning tidigare i höstas.

I våras lades en svensk mjölkgård ner varje dag. Sedan Uppdrag gransknings program "Kris i Bregottfabriken" har krisen för svenska mjölkbönder fördjupats.

I det nya uppföljande programmet berättar Bibbi Johansson, mjölkbonde från Trollhättan, att man från Arlas västra krets ville ha en krona högre pris på varje mjölkförpackning och att det skulle ses som ett svenskt marknadstillägg.

undefined

Men i ett internt brev till ägarna skriver ordföranden Åke Hantoft att det inte är rätt väg att gå för Arla: "En röst, ett mjölkpris tillhör de mest grundläggande principerna i vårt kooperativ".

Uppdrag granskning frågar Arlas styrelseledamot Palle Borgström varför Arlas ledning "stoppade ett initiativ till desperata svenska mjölkbönder".

undefined

Palle Borgström håller inte med om den beskrivningen, men förklarar:

 "Vi anser inte att det är rätt lösning. Och det beror bland annat på att vi vet att intjäningen till mjölkbönderna bygger inte bara på priset utan också på volym och att höja priset i ett sånt här läge, när marknaden är väldigt

pressad, innebär att vi med största sannolikhet tappar volym".

undefined

I våras fick tittarna möta mjölkbönderna Christer Emanuelsson och Elin Torstensson. I kvällen program ger de sin syn på Arlas beslut.

Även Stefan Gård, ordförande för Sveriges mjölkbönder, uttalar sig. Han är trött på löften från politiker:

undefined

undefined

undefined