Utländska bryggerier investerar i Oatly

Havredrycksföretaget har nyligen gjort en nyemission på 400 miljoner. Bland annat har två stora bryggerier från Kina och Belgien investerat drygt en kvarts miljard kronor.

Oatly-chefen Toni Petersson skriver i dokumenten som skickats in till Bolagsverket att "vi ser en enorm efterfrågan på samtliga våra marknader".
Oatly-chefen Toni Petersson skriver i dokumenten som skickats in till Bolagsverket att "vi ser en enorm efterfrågan på samtliga våra marknader".

Malmö-bolaget Oatly har haft en rejäl tillväxt senaste åren. I fjol omsatte företaget över en miljard kronor, och i år är planen att dubbla försäljningen.

Dock har de också stora utgifter i samband med marknadsföring och nya produktionsanläggningar, vilket har gjort att rörelseresultatet för 2018 landat på minus 261 miljoner kronor.

Färskt kapital från kinesiska staten

Nu behövs nytt kapital för att hålla igång verksamheten, skriver näringslivssajten Breakit, som har tittat på dokument från Bolagsverket som nyligen offentliggjordes.

De visar att Oatly har gjort en nyemission på 400 miljoner kronor. Toni Petersson, som är chef för Oatly, skriver bland annat att "vi ser en enorm efterfrågan på samtliga våra marknader".

Mest investerar bolaget Nativus, med det belgiska bryggeriet Inbev och den kinesiska, statsfinansierade öljätten China Resources. De går in med sammanlagt 269 miljoner kronor.

LÄS MER: Oatlys förlust över 100 miljoner

LÄS MER: Oatly köper mark för expansion