Vallmoodling får deras företag att blomstra

Veckan efter midsommar vajade de vita, lätta blommorna på det 10 hektar stora skiftet i Bjälbo. Nu ligger 18 kubikmeter vallmofrön färdiga att packas och skickas till Nederländerna för finrensning och försäljning.

Under några soliga sommardagar vajade de ljusa vallmoblomnorna på fälten i Bjälbo.
Under några soliga sommardagar vajade de ljusa vallmoblomnorna på fälten i Bjälbo. FOTO: FREDRIK HENRYSSON

Det är roligt att testa något nytt. Så resonerade Fredrik och Kristin Henrysson när de nappade på idén att odla vallmo. Ännu roligare är det när resultatet blir så bra. Två somrar, två skördar och riktigt bra resultat trots att båda somrarna varit torra.

Inspirerande holländare

Allt började med att en holländare flyttade till trakten. Han hade erfarenhet av vallmoodling till frö och kontaktade Lovanggruppen. Fem odlare ville testa att odla vallmofrö förra året.

– Det har odlats vallmo till frö tidigare i Sverige, men det är ett tag sedan. Att man slutade med det beror på att det finns en del utmaningar med odlingen, dock var det faktiskt mycket enklare än vi trodde, säger Fredrik Henrysson.

Kristin och Fredrik Henrysson på östgötaslätten ville testa att odla något nytt. Det blev vallmo.
Kristin och Fredrik Henrysson på östgötaslätten ville testa att odla något nytt. Det blev vallmo. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Fria från opiater

Vallmon som odlas i Östergötland är förstås helt fri från opiater och slutanvändningen är livsmedel. Den mesta vallmo som finns på marknaden i dag är frö ur vilka man utvunnit läkemedelsopium. Dock finns det små rester av opiater kvar i dessa frön och när nu EU står i begrepp att endast tillåta helt opiatfri vallmo till livsmedel öppnar sig nya möjligheter för nya vallmofröodlare som de i Östergötland.

Tillbaks till själva odlingen. Sådden var inga problem. Förutom möjligen att fröna är så pyttesmå, 1-1,2 millimeter. 1,3 kilo utsäde räcker till 1 hektar.

– Tänk om allt utsäde hade tagit slut på bara ett drag...,säger Kristin Henrysson.

Sår med Cameleon

Men det fungerade utmärkt. Första året sådde de med Spirit, i år med en Cameleon, en såmaskin som lämpar sig för ekologisk odling.

– Vi vill kunna radhacka, säger Fredrik Henrysson.

Den största utmaningen i odlingen är ogräsbekämpningen. I år sprutade de glyfosat innan sådd och därefter har de bekämpat ogräset med radhackning.

– Vi är inte riktigt i land med ogräsbekämpningen. Mållan är det största problemet. Den riskerar att växa förbi vallmon. Dessutom är mållans frö också små och lika vallmonfröna. Vi funderar på att testa med att köra med avstrykare nästa år, säger Fredrik Henrysson.

FOTO: FREDRIK HENRYSSON

Sås i varm jord

De sådde i början på maj. Det är viktigt att jorden är riktigt varm vid sådd, hellre vänta lite för länge än att vara för snabbt ute med såmaskinen. Blomningen är kort och vacker. Några dagar i början på juli vajade de vita blommorna på åkern.

Sedan är det dags för tröskning. I år tröskade Fredrik i början av september. Tröskning med vanlig skördetröska fungerar utmärkt.

– Jag började med att rensa den blöta grödan innan jag torkade för att få bort så mycket målla som möjligt. Därefter rensade jag i den rensningsmaskin som jag själv byggt. Det har fungerat bra. Dock kommer fröerna att rensas för konsument i Nederländerna, säger Fredrik.

Skörden i år blev 1200 kilo per hektar.
Skörden i år blev 1200 kilo per hektar. FOTO: FREDRIK HENRYSSON

Bra skörd

Skörden blev riktigt bra, 1 200 kilo per hektar. En välfylld vallmokapsel kan innehålla 8 gram. I dagsläget räknar de med att få cirka 25 kronor per kilo. Förra året fick de 14 kronor kilot, men i vintras var priset uppe på 30 kronor.

– Vi hoppas ju att priserna hålls uppe. Det är bra täckningsbidrag. Målet är att vi ska så 30 hektar med vallmo nästa år. Man kan ju inte ha raps på all areal, säger Fredrik.

Fortfarande testodling

Än så länge håller sig odlingen på testnivå. Varje års skörd och arbete utvärderas. Hittills konstaterar de att vallmo verkar gå att odla både i torka och stark värme. Den trivs också i "potatisjordarna" i Östergötland.

– Den verkar trivas i lätta jordar. Man ser också väldigt väl att grödan är packkänslig, säger fredrik.

FAKTA: Lantbruk i Bjälbo Norrgård AB

Ägare: Kristin och Fredrik Henrysson

Produktion: Växtodling på 130 hektar. Raps, matärter, vete, vallmofrö odlas. 10 ha arrenderas ut till lantbrukare med potatisodling

Fakta: Vallmo

- Trivs på lättare jordar

- Känslig för markpackning

-Tål värme och torka