Världsarv till salu: Hälsingegården Gästgivars

Hälsingegården Gästgivars, som står på Unescos världsarvslista, är nu till salu.

Flygbild över Gästgivars.
Flygbild över Gästgivars.

Gästgivars i Vallsta bjuds nu ut till salu av den släkt som äger den, med ett utgångspris på åtta miljoner kronor. Köparen får en gård i Hälsingland som sedan 2012 står på Unescos världsarvslista, som en av sju gårdar i Sverige.

– Det är det första världsarvet i Sverige som säljs, så det känns är både unikt och spännande att ha fått uppdraget, säger Tomas Lusth på LRF Konsult i Bollnäs, som är mäklare, till Land Lantbruk.

Med tanke på att det är ett världsarv som säljs, hur stort har intresset varit?

- Annonsen lades ut för halvtimme så ännu har inte så många hunnit ringa på den. En hel del folk har ändå kontaktat oss, då försäljningen har varit omskriven lokalt. Många kulturhistoriskt och byggnadsvårdsintresserade är intresserade av gårdsdelen.

Lång historia

Gårdens namn beror på att den har innefattat ett gästgiveri, framför allt under 1600- och 1700-talen, fram till att den sista gästgivaren avled 1766. Fler av rummen är dekorerade av hälsingemålaren Jonas Wallström, vilket skedde i mitten av 1800-talet. Köparen får även en äkta Gästgivars-tapet, eftersom en av salarna på gården är tapetserad med originalet till tapeten, med ursprungsfärgerna kvar.

LÄS OCKSÅ: Storgård säljs för 236 miljoner kronor

Hembygdsförening på gården

Gården är byggnadsminnesmärkt och innefattar såväl bostadshus, som herrstuga, ekonomibyggnader och uthus. Det finns även en butik, som har drivits av Årbrå hemslöjdsförening som har huserat i herrstugan. Även kaféservering finns på gården.

Säljs i sin helhet

Fastigheten säljs i sin helhet, med såväl skog, som åkermark och byggnader. I fastigheten ingår 206,4 hektar mark, varav 182,2 hektar är produktiv skogsmark och 18,2 hektar är åkermark. Även jakträtt ingår.

- Det är en lantbruksfastighet, där marken är utarrenderad. Däremot har ägarna skött skogen själva, säger Thomas Lusth.

Vad innebär världsarvet och byggnadsminnesmärkningen för vad ägaren får göra?

– Den yttre miljön är skyddad och det gäller åtminstone det äldsta husets herrstuga där tapeten Gästgivars finns. Det finns även hyresgäster och en lokal hembygdsförening har haft verksamhet och kafé, men där är det upp till den nya ägaren att bestämma vad som ska ske.

LÄS OCKSÅ: Stort intresse för Bolltorp Slott

LÄS OCKSÅ: Megalantbruk till salu för miljarder