Västmanlandsbrandens orsak fortfarande oklar

För exakt tre år sedan rasade den stora branden i Västmanland. Fortfarande är det oklart om skogsbolaget Stora Enso gjort sig skyldiga till allmänfarlig vårdslöshet eller inte.

FOTO: DANIEL MELIN

Förundersökning kring stora skogsbranden i Västmanland är ännu inte klar, tre år efter branden. Enligt flera undersökningar tros det vara en av Stora Ensos underentreprenörer som körde en markberedningsmaskinen som kan ha tänt gnistan som startade branden.

Förundersökningen gäller frågan om allmänfarlig vårdslöshet, Stora Enso riskerar böter.

– Skulle något av bolagen fällas så får de en företagsbot i sådana fall, om det nu blir aktuellt. Men nu har vi ju inte väckt något åtal ännu, och Stora Enso har begärt att komplettera med synpunkter och material vilket de gjort vid ett antal tillfällen innan jag prövar frågan, säger Christer Sammens, åklagare till Sveriges Radio.

Förundersökningen förväntas vara klar i slutet av september.

Vad hände?

Det var den 31 juli 2014 som branden i Västmanland utbröt och blev den största skogsbranden i modern tid i Sverige. Ett område stort som 25 000 fotbollsplaner brann upp och hundratals brandmän, militärer och frivilliga kämpade dygnet under flera veckor för att släcka branden. Tusentals människor och djur fick evakueras, en person miste livet och ett 70-tal byggnader brann upp. Totalkostnaden för räddningsinsats och skador uppskattas till minst en miljard kronor.