Vatten i fokus på Borgeby Fältdagar

Fokus på Borgeby Fältdagar är alla odlingsförsök. Men utan teknik ingen växtodling, där för satsar mässan i år bland annat på att visa ny teknik för vattenhushållning i praktisk drift.

Demonstrationsodlingarna på Borgeby Fältdagar.
Demonstrationsodlingarna på Borgeby Fältdagar. FOTO: BORGEBY FÄLTDAGAR

Om en vecka drar Borgeby Fältdagar igång. Besökarna får sig till livs en unik kombination av kvalificerat praktiskt växtodlingskunnande och det senaste av jordbruksteknik. Årets utställning ska bli den bästa någonsin säger arrangörerna.

– Efter varje mässa finslipar vi på organisationen, säger Andreas Mårtensson, mässansvarig på HIR Skåne . Därför blir varje års upplaga bättre än den förra.

Vilka nyheter kommer besökarna att märka i år?

– Att Borgeby har utvecklats till en nordeuropeisk mässa. Därför samarbetar vi med rådgivarna på VKST på Själland som ordnar danskspråkiga visningar i gropen och demoodlingarna. Och vi ser till att besökare från Norge och Finland lätt kan ta sig till mässan och kan även erbjuda guidning på tyska.

Området är stort, hinner man inte se allt på en dag finns det tvådagarsbiljetter och det går bra att campa på parkeringen.

Demonstration av modern bevattningsteknik

Vatten är temat för årets mässa, därför ordnar man en demonstration av modern bevattningsteknik och teknik för dränering. I demoodlingarna jämförs led som fått olika mängd nederbörd.

Vattenlabbet är en annan nyhet där HIR-rådgivarna vill lyfta frågan om hur vattenhushållning och odlingsåtgärder samverkar. Då har jordbearbetning en nyckelroll, därför är den klassiska sprutdemonstrationen i år ersatt av en plogdemonstration.

Gropen är en Borgeby-klassiker och även i den tar man i år upp vattenhushållning. Potatisodling är ett annat tema på årets mässa som därför bjuder på en ny punkt, demonstration av potatismaskiner.

Borgeby-mässan utvecklas alltså ständigt. Ni samarbetar också med andra stora jordbruksutställningar i Europa, vad ger det?

– Vi stämmer av vår bild av läget i lantbruksindustrin. Eftersom Borgeby samarbetar med lokala återförsäljare så märker vi de ständigt pågående förändringarna i marknaden lite senare än de utpräglade inomhusmaskinmässorna. Och Borgeby är framför allt en fältmässa med mycket fokus på demoodlingarna, det är ännu en skillnad jämfört med rena teknikmässor.

LÄS MER: Lantbrukare vill satsa på precisionsodling

MÖT LAND LANTBRUK PÅ BORGEBY!

Kom och träffa oss i LRF Medias monter A149 på Borgeby Fältdagar!

– Där möter du Maria Zander, sajtansvarig, som kan visa hur man gör för att logga in som LRF-medlem på www.landlantbruk.se.

– Land Lantbruks reportrar Kristina Hansén och Per Emgardsson, båda agronomer, kommer att finnas i montern 13.00-13.30 (onsdag 26/6) och 10.00-10.30 (torsdag 27/6).