Växthuseffekten delorsak till att 60 000 indiska bönder begick självmord

Stigande temperaturer och den stress det innebär sätts i samband med ökande antal självmord bland Indiens bönder.

Jordbruk i byn Kampalura i den indiska delstaten Karnataka. Amerikanska forskare har visat att nästan 60 00 indiska bönder har tagit sitt liv de senaste 30 åren delvis på grund av varmare temperaturer.
Jordbruk i byn Kampalura i den indiska delstaten Karnataka. Amerikanska forskare har visat att nästan 60 00 indiska bönder har tagit sitt liv de senaste 30 åren delvis på grund av varmare temperaturer. FOTO: MOSTPHOTOS

Det ansedda University of California i Berkeley har undersökt hur upp- och nedgångar i temperaturen har påverkat den indiska jordbrukssektorn under de senaste 30 åren.

Studien visar på en tillvaro full av stress för landets lantarbetare, där en höjning med en grad av genomsnittstemperaturen under vegationsperioden kan kopplas till 67 fler självmord i gruppen.

Stiger temperaturen i stället med fem grader ökar antalet självmord till 335, enligt studien. Sammanlagt beräknar forskarna att det har skett 59 300 självmord inom den indiska jordbruksnäringen de senaste 30 åren som kan kopplas till ökad temperatur.

En av orsakerna till att forskarna sätter självmoden i samband med arbetet i jordbruket är att när temperaturen steg utanför vegationsperioden syntes ingen större skillnad i självmordsfrekvensen. Dessutom: när nederbörden ökade med en centimeter ett år minskade antalet självmorden med sju procent.

Rapporten, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften PNAS (The Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) under måndagen, väntas ge ytterligare näring åt de många indiska bönder som har protesterat den senaste tiden.

LÄS MER: 25 miljoner indiska bönder i protest

LÄS MER: Indiska gravida avråds från att äta kött

LÄS MER: Gödselchef fick sju års fängelse