"Vi familjeskogsbrukare ska ha raka ryggar"

Paul Christensson, skogsägare och landsbygdsföretagare i Bohuslän, blev ordförande för LRF Skogsägarna för drygt två år sedan. Under de två åren har en skogsdebatt blossat upp, en debatt där sällan någon av de 330 000 familjeskogsägarna får komma till tals. Hör honom i veckans avsnitt av Lantbrukspodden.

– Vi som kommer från familjeskogsbruket ska ha raka ryggar i det här. Vi har en fantastisk råvara som kommer vara helt nödvändig för omställningen till fossilfritt, säger Paul Christensson.

Som ordförande för LRF Skogsägarna företräder han familjeskogsbruket som har ett långt perspektiv på brukandet av skogen.

– Vi blir beskyllda för plantageskogskogsbruk, men det är något helt annat än det vi ser i våra familjeägda skogar. De skogar vi danar i dag ser ju väldigt annorlunda ut mot vad skogen gjorde för 50, 60 år sedan innan skogspolitiken lades om. Mycket av den kritik som finns idag mot skogsbruket är riktad mot storskogsbruket och Sveaskog.

Lantbrukspodden träffar Paul Christensson hemma på Röe gård, ett par mil från Lysekil i Bohuslän. Det är en bygd som samlar många besökare sommartid och det är inte bara havet som drar. Det kommer besökare även till skogen, på senare år är det många klättrare som besöker skogen som är rik på branta berg.

Paul Christensson berättar att han i sitt skogsbruk tänker både produktion och miljö. När vi närmar oss havet får skogen inslag av löv och blir ljusare.

– Vi har anlagt några stigar så att vi kan styra besökarna dit. Vi sätter upp lappar och informerar när vi ska gallra eller göra slutavverkning "Har ni funderingar, ring till Paul". En del vill ju inte ha några förändringar överhuvudtaget. Men när avverkningen är gjord kan de säga, det blev ju inte så tokigt.

Lyssna på fler avsnitt av Lantbrukspodden HÄR!